Не бързайте да продавате акциите, които са се представили най-зле

...
Не бързайте да продавате акциите, които са се представили най-зле
Коментари Харесай

Как да отиграете ефекта края на годината?

Не бързайте да продавате акциите, които са се показали най-зле до момента тази година, защото те евентуално ще бъдат измежду най-добре представилите се на пазара в Съединени американски щати през януари, най-малко в случай че се обърнем към историческото им показване (разбира се добре е вложителите да са наясно, че това, което се е случвало в предишното, не е наложително да се случи и в бъдеще).

Това е по този начин, тъй като тези губещи акции ще бъдат подложени на два разнообразни източника на неестествен напън върху продажбите през идващите седмици, нито един от които няма нищо общо с фундамента, или капацитета за облага. Този напън завършва на 31 декември, заради което тези акции е допустимо да се възстановят доста през януари.

Един от източниците на напън за продажба са дейностите на хеджфондовете в края на годината, които имат податливост да продават губещите си позиции, с цел да избегнат неудобството да ги показват в портфейлите си в края на годината. Другият е - продажба на данъчни загуби, при която вложителите продават част от акциите, които държат на загуба, с цел да компенсират част от налозите върху финансовата облага, които ще би трябвало да платят през 2024 година

Графиката по-долу илюстрира този януарски модел на подскачане, основан на данни от 1927 година (предоставен със съдействието на Кен Френч от Dartmouth College). Той изобразява възвръщаемостта на хипотетично портфолио, което всеки месец влага в 10% от акциите с най-лоша възвръщаемост за последната година. Забележете, че най-високата междинна възвръщаемост е през януари, а най-лошата в края на годината.
 Снимка 639860
 

 

За да употребявате този модел, започнете, като прегледате листата с най-големите губещи от началото на годината досега. Изберете шепа, които ви притеглят, и поставете поръчки за покупка за тях на цени много под тези, при които се търгуват сега, поучават специалистите от финансовото издание MarketWatch.

Ако имате шанс, продажбата на губещите позиции от хеджфондовете, дружно с тези направени с данъчни цели, ще намалят цените задоволително, с цел да бъдат изпълнени няколко от поръчките ви. През януари имате добър късмет да приберете в джоба си " положителни облаги ", разяснява още колумниста на финансовото издание Марк Хулберт.

Илюстрация на този модел, може да се види от предходната година, когато 10% от акциите на S&P 1500 с най-лошо показване от началото на годината бе ограничен до там, че да включва единствено тези, които също бяха предложени от някой от капиталовите бюлетини. 20-те акции, които оцеляха в този развой на отсяване, завоюваха приблизително 21,8% през януари тази година, надалеч изпреварвайки растежа от 6,3% на S&P 500, твърди още Хулберт.

Списъкът по-долу повтаря този развой с тазгодишния лист на най-лошите представящи се от година досега в S&P 1500 до момента тази година. Всяко от следните се предлага от най-малко един от капиталовите бюлетини от фирмени наблюдаващи.

Компания

YTD възвр. (до 10/20)

Advance Auto Parts, Inc. (AAP)

-64.5%

First Horizon Corporation (FHN)

-55.3%

Moderna, Inc. (MRNA)

-55.2%

Dollar General Corporation (DG)

-52.7%

AES Corporation (AES)

-50.9%

Methode Electronics, Inc. (MEI)

-46.0%

Newell Brands Inc (NWL)

-45.1%

Estee Lauder Companies Inc. Class A (EL)

-44.1%

Macy " s, Inc. (M)

-42.6%

Northfield Bancorp, Inc. (NFBK)

-42.5%

Premier, Inc. Class A (PINC)

-42.2%

Concentrix Corporation (CNXC)

-41.8%

UGI Corporation (UGI)

-41.7%

Sealed Air Corporation (SEE)

-40.9%

Illumina, Inc. (ILMN)

-40.8%

Walgreens Boots Alliance, Inc. (WBA)

-40.4%

Comerica Incorporated (CMA)

-40.4%

KeyCorp (KEY)

-40.3%

Foot Locker, Inc. (FL)

-39.5%

Bank of Hawaii Corp (BOH)

-38.7%

Данни: Марк Хулберт

Януарски резултат

Инвеститорите значително се надяват всяка година на по-добро показване на пазара през първия месец на годината - феномен прочут като " януарски резултат ".

Янyapcĸият eфeĸт e xипoтeзa, чe имa ceзoннa aнoмaлия нa финaнcoвия пaзap, пpи ĸoятo цeнитe нa цeннитe ĸнижa ce пoвишaвaт пpeз мeceц янyapи пoвeчe, oтĸoлĸoтo пpeз вceĸи дpyг мeceц.

Toзи ĸaлeндapeн eфeĸт би cъздaл възмoжнocт зa инвecтитopитe дa ĸyпyвaт aĸции нa пo-ниcĸи цeни пpeди янyapи и дa ги пpoдaвaт, cлeд ĸaтo cтoйнocттa им ce пoвиши. И това се приема, като един от най-хубавите модели за таймиране на пазара.

Дали обаче този модел работи?

Πpeз пocлeднитe 20 гoдини, индeĸcът Ѕ&Р 500 ce e пoвишaвaл caмo в 50% в cлyчaитe, пpи пъpвия мeceц нa гoдинaтa, ĸaтo в ocтaнaлaтa пoлoвинa e peгиcтpиpaнa минимaлнa зaгyбa oт 0.5%. Toecт, дo гoлямa cтeпeн " янyapcĸия eфeĸт ", мoжe дa ce oпpeдeли ĸaтo мит.

Bъпpeĸи тoвa oбaчe, инвecтитopитe тъpceщи пoвишeниe пpeз пъpвия мeceц нa гoдинaтa, мoгaт дa пoглeднaт ĸъм oпpeдeлeни пoзиции, ĸoитo ce пpeдcтaвят тpaдициoннo дoбpe в нaчaлoтo нa гoдинaтa заради разнообразни аргументи. Вече посочихме едни от тях и аргументите за това - най-зле представящите се съставни елементи на необятния щатски показател S&P 500.

Започна по-доброто полугодие на годината!

Странен, непонятен и все пак безспорен факт е, че през цялата история Уолстрийт е осъществил съвсем всичките си облаги през зимните месеци на годината - от 1 ноември до 30-ти април. Това е още по-странен, непонятен и въпреки всичко безспорен факт, че останалите международни фондови пазари са създали това.

Така наречените годишни месеци, т.е. половината от годината 1 май до Хелоуин, в миналото се представяха релативно неприятно.

По целия свят, в течение на вековете записаната финансова история, възвръщаемостта на фондовия пазар е приблизително с четири цялостни процентни пункта по-високо от ноември до април, в сравнение с от май до октомври, оповестяват откривателите Бен Якобсен от Тилбургския университет и Чери И Джан от Нотингамския университет.

Този резултат, наименуван на Хелоуин, наподобява " удивително постоянен ", заключава, че откакто изследва финансовата възвръщаемост на 114 разнообразни страни, се връща обратно, до момента в който успее да намерят надеждни месечни данни - като се стартира от фондовия пазар през 1693 година в Лондон.

Още по-екстремно: В 65-те страни, за които има обширни данни както за фондовия пазар, по този начин и за краткосрочните лихвени проценти, е заслужено да се каже, че ще е по-добре да продадете акциите си на 1 май, като вложете парите в банката, след което ги изтеглете още веднъж в края на октомври и изкупете назад вашите акции (без да вземете поради таксите и налозите, схваща се).

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР