В редакцията на BNews дойде информация във връзка с публикация

...
В редакцията на BNews дойде информация във връзка с публикация
Коментари Харесай

Отговор на омбудсмана Мая Манолова във връзка със закриването на АГ Клиниката на Втора градска болница

В редакцията на BNews пристигна информация по отношение на обява в уеб страницата, както и отговорът на омбудсмана до жалбоподателите и рекомендацията към столичния кмет и служебния здравен министър:

В обявата „ Скандал! Управляващите закриват АГ Клиниката на Втора градска болница! “ от 10 август 2017 година, се твърди, че омбудсманът Мая Манолова „ не се е трогнала от писмото на лекарите “, изпратено до нея през април, в което я сезират за желанието да бъде затворена АГ Клиниката към Втора МБАЛ – София. В същия текст „ без редакторска интервенция “ е представено отвореното писмо на лекарите от Клиниката, от което е видно, че те не са сложили този проблем пред националния публичен бранител.

Фактите: В институцията на омбудсмана има постъпили две тъжби - на 27 март т.г. и на 3 април т.г. Първата - от акушерките, санитарките и техническите секретари от болничното заведение, а втората - от лекарския колектив към АГ Клиниката, в които осведомят омбудсмана за проблеми, свързани с тяхната работа.

Жалбоподателите алармират, че подписаният Колективен трудов контракт (КТД) не се извършва по повод уговорените размери на съществени месечни заплати, липсват работно облекло и персонални защитни средства, не се дават купони за храна. Поради понижаване на личния състав се поставя ексклузивен труд, работи се в почивни дни, а плановото прилагане на заплатен годишен отпуск е невероятно. Жалбоподателите настояват и че броят на лекарите-ординатори не дава отговор на условията за акредитация на Клиниката и равнището на подготвеност, здравната инсталация не е обновявана повече от 10 години, а с прелюдия нов медицински програмен продукт нито една информация не дава отговор на действителния брой обслужени пациенти.

Отчитайки нуждата за оказване на поддръжка за превъзмогване на зародилите проблеми, омбудсманът Мая Манолова се обърна към служебния министър на опазването на здравето Илко Семерджиев и към кмета на Столичната община (СО) Йорданка Фандъкова с рекомендация да подхващат своевременни ограничения по проблема, да извършат нужните инспекции, както и да помислят за обезпечаване на нужното финансиране.

На 3 май 2017 година в институцията на омбудсмана постъпи отговор от столичния заместник-кмет по финансите Дончо Барбалов, в което осведоми Манолова, че в последните години броят на пациентите във въпросната Клиника е намалял, а използваемостта на легловия фонд е към 50%. Лечебното заведение не разполага с финансови благоприятни условия за увеличение на месечните трудови хонорари. Освен това, съгласно избраното равнище на подготвеност, се изисква клиниката да има 8 акушер-гинеколози, а в нея 9 от работещите 10 лекари, са с такава компетентност. Средната възраст на апаратурата е 9 години и болничното заведение има подписани контракти за нейното обслужване и ремонт. Резултатите от осъществената инспекция от Главна дирекция „ Инспекция по труда “ в гр. София са предоставени на Постоянната комисия по опазване на здравето и обществена политика на Столичния общински съвет, както и на чиновниците в Клиниката.

В отговора от „ Инспекция по труда “ до институцията на омбудсмана, адресиран и до подателите на сигналите до тях, в детайли са разказани установените нарушавания и подхванатите ограничения.

Отговорът на омбудсмана до жалбоподателите и рекомендация към столичния кмет и служебния здравен министър тук:



Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР