Тази пролет в Източните Родопи са се излюпили общо 64

...
Тази пролет в Източните Родопи са се излюпили общо 64
Коментари Харесай

Излюпиха се нови белоглави лешоядчета в Източните Родопи



Тази пролет в Източните Родопи са се излюпили общо 64 белоглави лешоядчета, което прави с 13 повече по отношение на миналата 2017 година.

Първите лешоядчета са се появили през април, а последните през втората половина на май, оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).

Полулацията на белоглавите лешояди у нас нараства. Тази година екозащитниците са открили, че броят на заетите гнезда от двойки е 94, което е с 5 повече спрямо предходната година.

 Подсилват популацията на международно застрашения египетски лешояд у нас
Подсилват популацията на международно застрашения египетски лешояд у нас

Това е пилотен за България опит за стартиране в дивата природа на египетски лешояди

Относно това Добромир Добрев от Българско дружество за защита на птиците разяснява, че за поредна година популацията на типа в Източни Родопи е една от тези с най-голям гнездови триумф в Европа.

В началото на месеца се реализира следващата фаза на мониторинга на популацията на птиците. В хода на инспекцията са посетени 15 гнездови залежи на типа сред село Бориславци и град Кърджали

Наблюдението на редките птици се прави постоянно и стартира през февруари, като последният стадий от мониторинга ще бъде през юли.

 Двойка брадати лешояди откри размножителния сезон за 2018-та
Двойка брадати лешояди откри размножителния сезон за 2018-та

Първото им яйце се появи часове след Нова година

През юли специалистите би трябвало да посетят всички колонии и ще стане явен броят на сполучливо изхвърчалите дребни лешоядчета.

Двойките белоглави лешояди отглеждат единствено по едно малко. Мътенето продължава към два месеца, като и двамата родители поемат грижи за бъдещото поколение и се сменят.

Малкото напуща гнездото на към 4 месеца, нормално юли-август. През това време двойката се грижа неуморно за дребното лешоядче.

 Нова вяра за египетския лешояд
Нова вяра за египетския лешояд

Институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка избавят застрашения тип
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР