Със свое решение Министерският съвет одобри проект на Закон за

...
Със свое решение Министерският съвет одобри проект на Закон за
Коментари Харесай

Правителството предлага изменения в Закона за политическите партии


Със свое решение Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение на Закона за политическите партии.
Със законопроекта се оферират промени, които прецизират разпоредбите за образуване и систематизиране на държавната дотация, уреждат се също по този начин връзки по отношение на използването на закона в предишни години. Доразвива се уредбата, обвързвана с обмисляне на нужните разноски за държавната дотация, като се диференцират случаите, в които в границите на бюджетната година правоимащите получават държавна дотация за цяла календарна година или за по- къс интервал. Също по този начин се планува плануваните по централния бюджет за съответната година разноски да бъдат индикативни.
С § 2, алинея 1 от законопроекта е планувана преходна уредба за образуване на размера на държавната дотация за интервала от 26.05.2016 година до влизането в действие на изменителния закон.
В сходство с публичните настройки предлаганите промени ще доведат до спестовност на бюджетни средства и фиксирането на дотациите в размера от 11 лева за фактически получения от партията или обединението глас. При по този начин препоръчаната законова уредба общият размер на държавната дотация за политическите партии и обединения за една година ще бъде понижен с 6,5 млн. лв..
Предложеният метод на пресмятане на общия размер на държавната дотация за политическите партии и обединения ще бъде отвеян за интервала от 26.05.2016 година до изплатената към 30.04.2019 година и икономията за бюджета би възлязла на 18,6 млн. лв..
Решението на Министерския съвет е признато неприсъствено.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР