Румънската министър-председателка Виорика Дънчила уволни министърката на вътрешните работи Кармен

...
Румънската министър-председателка Виорика Дънчила уволни министърката на вътрешните работи Кармен
Коментари Харесай

Румънският премиер уволни министрите на вътрешните и на външните работи

Румънската министър-председателка Виорика Дънчила уволни министърката на вътрешните работи Кармен Дан и външния министър Теодор Мелешкану. Дънчила, която е от ръководещата Социалдемократическа партия, не уточни съответна причина за освобождението на министрите, само че не насочи и обвинявания към тях. Тя посочи, че двамата министри нямат утвърждението на обществото.

Кармен Дан е подала оставка през вчерашния ден. Рамона Мънеску от съдружния сътрудник на СДП - Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ), ще бъде назначена за външен министър, а сенаторът от СДП Николае Мога ще поеме вътрешното министерство.

Според локални анализатори министрите на външните и на вътрешните работи са организирали европейските избори на 26 май, които са протекли безредно на някои места. В редица румънски посолства е имало напрежение, до момента в който чиновниците са се опитвали да се оправят с напора на огромен брой искащи да гласоподават на европейските избори. Дан пък бе подложена на критика, откакто полицията употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне антиправителствени митинги през август.

Кармен Дан е прочут съдружник на някогашния водач на Социалдемократическата партия на Румъния Ливиу Драгня, който сега е в пандиза. Откакто пое ръководството на партията, Виорика Дънчила отстрани няколко съдружници на Драгня от основни постове в партията.

Очаква се осем министри да бъдат заменени. По непотвърдена информация ще бъдат сменени министрите на образованието, развиването, превоза, земеделието и други. В кабинета на Дънчила има 27 министри.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР