При действащите в момента цени на петрола, САЩ могат да

...
При действащите в момента цени на петрола, САЩ могат да
Коментари Харесай

Битката за надмощие на петролния пазар започна

При настоящите сега цени на петрола, Съединени американски щати могат да удвоят личните си добиви и да оставят зад себе си Саудитска Арабия и Русия. Според специалистите, в вероятност въпросът за водачеството на международния петролен пазар ще се взема решение не от цената или размера на откритите ресурси, а от технологиите.

След многомесечни старания на ОПЕК и няколко други държави-производителки с цената на редуциране на добиваните количества, се реализира нежен баланс сред търсенето и предлагането. От началото на 2017 година добивите на нефт са съкратени с 1.8 милиона барела на ден, а запасите в света са намалели от 294 милиона барела до 33 милиона барела.

Затова от началото на април сортът Brent доближи равнище от 71-72 $ за барел. Ниските цени на петрола сринаха вложенията в изследването на нови ресурси през 2015-2016 година. Но при в този момент настоящата цена, до края на годината и следващата година можем да чакаме наливането на доста повече средства, в сравнение с тези 150 милиарда $ през 2017 година.

При това в този момент с новите технологии, всеки вложен $ дава двоен рандеман спрямо 2014 година. Това може да предизвика нов взрив на добива на шистов нефт в Съединени американски щати и от в този момент добиваните 10 милиона барела на денонощие, те да доближат 18 милиона барела. От страните, които могат да си разрешат последните технологии в петролната промишленост, най-вече ще се възползват Съединени американски щати и Саудитска Арабия, разясняват специалисти. Според тях, страни, които залагат на остарели способи за работа, последователно ще бъдат изтласкани от пазара основно с дъмпинг на цените.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР