ПГ БСП за България поиска изслушване на военния министър Красимир

...
ПГ БСП за България поиска изслушване на военния министър Красимир
Коментари Харесай

БСП настоя Каракачанов и Караниколов да обяснят за ремонта на СУ-25

ПГ " Българска социалистическа партия за България " изиска чуване на военния министър Красимир Каракачанов и икономическия министър Емил Караниколов за ремонта на изтребителите Су-25. Призива насочи социалистът Николай Цонков. " Очевидно има разнобой в ръководството. Министър Каракачанов споделя, че има подписан контракт от предходната година и има преведени пари по него. В същото време господин Караниколов изяснява, че този контракт не може да бъде изпълнен ", акцентира той. Цонков подсети на председателката на Народно събрание Цвета Караянчева за нейното изявление в Русия, че съветски експерти ще дойдат в България и дружно с българска компания ще ремонтират Су-25. Гербаджийката увери, че ще уведоми министрите за настояването на Българска социалистическа партия.

Скандалът за изтребителите се развихри предходната седмица, откакто Каракачанов разгласи, че те няма да се ремонтират от съветски експерти, а в 558 авиационен ремонтен цех в Беларус. Договорът бил доказан и с решение на Министерски съвет, а България към този момент е превела парите за осъществяването на поръчката, заяви военният министър. Не е ясно какъв брой пари са дадени на Беларус. Стойността на поръчката може да стигне към 100 млн. лева Два дни преди изказването на военния министър Караянчева обясняваше от Москва, че е поканила съветски експерти да ремонтират СУ-25 в българския цех " Авионамс ", макар че той няма нужната техника.

Договорът за ремонт на изтребителите е проблематичен поради европейски наказания, наложени на Беларус. Против него се изрече министърът на стопанската система Емил Караниколов. Според военния министър и Караниколов, и Караянчева не са имали задоволително информация. Единственият вид съветски експерти да вземат участие е, в случай че има проблем с контракта с Беларус, съобщи той. " Санкциите против Беларус са по повод единствено и само на вътрешни репресии. Практиката и на други европейски страни ясно демонстрира, че във връзка с възобновяване на бойните качества не би трябвало да има някакви ограничавания ", изясни Каракачанов.

От 14 самолета СУ-25 в този момент летят 4 и в случай че не бъдат взети незабавни ограничения за възобновяване им, те също ще останат на земята и армията ще загуби качества, а водачите и техниците в авиобазата ще останат без работа.

Още в края на предходната година от Българска социалистическа партия предизвестиха, че с ремонта на изтребителите се приготвя следващият обир. Социалистите се опълчиха на оповестената социална поръчка, която е направена зад тила на Народното събрание и погазва националния интерес. " Поръчката е на планирана стойност 82 млн. лв., а предлагането е за 3 пъти по-висока цена, към 180 млн. лв. ", предизвестиха тогава от левицата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР