Докато коронавирусът продължава да се разпространява, учените научават повече за

...
Докато коронавирусът продължава да се разпространява, учените научават повече за
Коментари Харесай

Каква е смъртността при коронавируса в зависимост от възрастта?

Докато коронавирусът продължава да се популяризира, учените научават повече за равнищата на смъртност при заболяването. Тази седмица медицинският вестник JAMA разгласява отчет, в който се проучват данни от китайския Център за надзор и предварителна защита на болесттите на 72 314 случая на ковид в континентален Китай към 11 февруари. Това е най-голямата извадка за изследване от този вид. Смъртността измежду всички прегледани случаи е 2.3%, или по-висока от публично оповестената смъртност от Световната здравна организация, която е 0.7%.

Няма смъртни случаи при деца на възраст 9 години или по-малки, само че смъртността при случаите на болни на възраст сред 70 и 79 години е 8%, до момента в който смъртността при пациенти на възраст 80 години или по-възрастни е 14.8%. Няма смъртни случаи при леките и тежките случаи на заболяване. Смъртността при избраните като сериозните случаи е 49% и нараснала измежду хората с предходни хронични болести - 10.5% при хората със сърдечно-съдово заболяване, 7.3% при хората с диабет, 6.3% при тези с хронични респираторни болести, 6% при хората с хипертония и 5.6% при тези с рак. Според най-новото изследване от Китай, което не е подложено на партньорска инспекция от страна на щатски учени, смъртността при мъжете е 2.8% при 1.7% при дамите. Според някои лекари дамите имат по-силна имунна система като генетично преимущество, което подкрепя бебетата по време на бременност. Китайското изследване евентуално не е представително за това какво може да се случи, в случай че международното разпространяване на вируса се усили, изключително във връзка с половете. В Китай близо 50% от мъжете пушат цигари по отношение на 2% от дамите, което може да е една от аргументите за тази разлика в смъртността при обособените полове. Потвърдените случаи на инфектирани с COVID-19 са 82 550, смъртните случаи са 2 810, а 33 252 души, главно в китайската провинция Хъбей, са се възстановили, съгласно данни на университета Джон Хопкинс. Мъж в Калифорния даде позитивна проба, с което броят на доказаните случаи в Съединени американски щати доближи 60. Той не е пътувал до някоя от засегнатите страни и евентуално не е бил в контакт с различен инфектиран с доказан случай, което усилва вероятността от по този начин наречената комунална болест без прочут източник. Към вчерашна дата в Иран има 245 случая плюс 26 смъртни случая, а 49 души са се възстановили; в Италия има 528 инфектирани, 14 смъртни случая, а 40 са се възстановили; Южна Корея осведоми за 505 нови случая, с което броят им в страната доближава 1 766, плюс 13 смъртни случая, а 22-ма души са се възстановили. Смъртността измежду новите случаи на инфектираните с ковид наподобява доста дребна, спрямо тази при ТОРС (9.6%) и Близкоизточния респираторен синдром (34.4%).

Нивото на смъртността може да се отрази на това какъв брой бързо се популяризира заболяването: Ако хората умират по-бързо, е по-малко евентуално да работят, да пазарят или да летят със самолети и по този метод е по-малко евентуално да популяризират вируса. “COVID-19 се популяризира бързи от един град в в цяла страна единствено за 30 дни, ” се споделя в отчета в JAMA. “Самата скорост на географското разпространяване и на неочакваното нарастване в броя на инфектираните изненада и бързо претрупа услугите, свързани с публичното здраве в Китай. ” От СЗО оповестиха в понеделник, че смъртността в Ухан, считан за епицентър на болестта, е сред 2% и 4%, а отвън града се счита, че е по-близо до 0.7%. По-голяма част от болесттите и смъртните случаи са в провинция Хъбей. Болестта се популяризира до над 40 страни или територии. (От СЗО оповестиха световно изключително състояние.) Заразата значително засегна Китай — 94% от всички смъртни случаи са в провинция Хъбей, а 96% от всички инфектирани са в континентален Китай. Разпространението на COVID-19 в други страни обаче изплаши пазарите тази седмица, споделят от Джон Хопкинс. Инкубационният интервал на ковид е до две седмици, което му оказва помощ да се възвърне. Предишно изследване, оповестено в JAMA, допуска, че някои пациенти могат да бъдат по-заразни от други. Един пациент съумява да съобщи вируса на минимум 10 здравни служащи и четирима други пациенти в болница в Ухан. За съпоставяне, смъртността при ТОРС беше 9.6%, а инкубационният интервал беше сред 2 и 7 дни.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР