Един от нерешените и най-тежки проблеми на гражданската ни авиация

...
Един от нерешените и най-тежки проблеми на гражданската ни авиация
Коментари Харесай

Експeрт: Български пилоти няма, авиокомпаниите ни наемат чужденци



Един от нерешените и най-тежки проблеми на гражданската ни авиация остава този с фрагментите, разяснява ръководителят на Асоциацията на българските самолетни компании /АБА/, Светослав Станулов.

Професионалните водачи в страната все още са общо 750, към 50 от тях са на вертолети. Продължава наклонността за дефицит на водачи и наемане на задгранични такива - към 10 на 100 от водачите в българските самолетни компании, уточни той.

Според него, водачите, които " внасяме " са най-вече холандци, италианци, сърби, хървати, словаци, словенци, т. е. европейски фрагменти. За страдание, страната в действителност тотално се отдръпна и евентуално самите самолетни компании в бъдеще ще обезпечават заеми, финансиране за образование.

Проблемът е с така наречен асесмънт /комплексен метод за асортимент или препоръка на служители/. Пилотът се пита - " вие хубаво ще ме наемете, но дали ще завърша, дали ще ме одобрят? ". Другият проблем е намесата на застрахователния бранш, сподели Станулов.

На годишната, 17-та по ред, среща на авиационния бизнес Светослав Станулов подсети, че към този момент 10 години в България стои въпросът за държавната поръчка при образованието на водачи, само че до момента няма резултат, макар че образованието в нашата страна е в пъти по-евтино, в сравнение с в други европейски страни.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР