Дори и 50% да е ефективността на ваксината срещу ковид,

...
Дори и 50% да е ефективността на ваксината срещу ковид,
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: След 2 години ще се види истинският ефект от ковид ваксините


Дори и 50% да е успеваемостта на имунизацията против коронавирус, тя ще способства доста за построяването на груповия иминутитет. С което ще се поттисне инфекцията. Но най-малко две години ще са нужни, с цел да знаем по какъв начин се е размил целият този развой. Това изясни в пред Българска национална телевизия имунологът акад. Богдан Петрунов.

150 ваксини се създават сега по света, от тях 4 са показани на Агенцията за лекарствени средства в Европейски Съюз за утвърждение. До 18 ч. през вчерашния ден нямаше известие, че някоя от тях е утвърдена. На 29 декември е съвещанието, на което ще се реши дефинитивно, сподели още акад. Петрунов.

Ние нямаме различен избор за имунизирането, би трябвало да бъдем задоволително сигурни, че най-малкото няма да навредим. Очевидно, събраните до момента данни демонстрират, че това е по този начин за тяхната успеваемост. Аз съм доста сдържан, до каква степен е по този начин, ще може да се каже след месеци, години, разяснява още той.

Той обаче акцентира, че ще се имунизира, защото има вяра в Европейската организация за медикаменти.

Петрунов изясни и разликата сред двата вида ваксини - при имунизацията на " Пфайзер " не се вкарва нищо " живо ", а една изкуствено основана РНК. При " Астра Зенека " се употребява незлокачествен вирус, който влиза в организма и основава една автоимунна реакция. И двата метода имат слаби и мощни страни, добави ученият.

Ваксините ще могат да се съхраняват умерено, в случай, че не се появи разновидност, както става при грипните вируси и се постанова да се имунизираме всяка година, сподели още имунологът.

Решението на държавното управление да се сътвори логистичен център или комисия за този въпрос, е извънредно значимо. Много сериозен въпрос е за метода на съхраняването на имунизацията при -70 градуса и най-много на по-ниско равнище - в РЗИ и при персоналните лекари. Най-сериозният въпрос е по какъв начин ще стане логистиката. Аз не се ангажирам да дам решение, това зависи от опциите на Министерство на здравеопазването и НОЩ, счита още ученият. Той дефинира проф. Гигов, който оглави комисията по логистиката с доставката и съхранението на имунизациите, като „ отличен уредник “.

Много значимо е да изчакаме до 29 декември, да забележим решението на Европейската лекарствена комисия, съобщи още един път акад. Петрунов.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР