Назначеният от Москва управител на завзетата от Русия Запорожка област

...
Назначеният от Москва управител на завзетата от Русия Запорожка област
Коментари Харесай

Москва обвинява Киев, че атакува със западни оръжия и дронове Запорожката АЕЦ

Назначеният от Москва шеф на завзетата от Русия Запорожка област в Украйна сподели през днешния ден, че украинските сили неведнъж са употребявали западни оръжия, с цел да нападат най-голямата в Европа нуклеарна централа, която в този момент е под контрола на съветските сили, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Евгений Балицки, началник на администрацията на Запорожка област, сподели, че Международната организация за атомна сила (МААЕ) се готви да посети Запорожката АЕЦ. Самата МААЕ към този момент не е дала отговор на запитванията за коментар по тематиката.

" Готови сме да покажем по какъв начин съветската войска пази централата и по какъв начин Украйна, която получава оръжия от Запада, употребява тези оръжия, в това число дронове, с цел да нападна нуклеарната централа ", сподели Балицки.

Ройтерс не може да удостовери изявленията му от самостоятелни източници.

Запорожката АЕЦ, от шестте реактора на която работят единствено два, от началото на съветската инвазия в Украйна стана мотив за многократни предизвестия от страна на Украйна, Запада и Русия. Тя беше обстрелвана на 4 март.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен назова в понеделник съветските дейности към централата " върха на безотговорността ", обвинявайки Русия, че употребява оборудването като " нуклеарен щит " при офанзивите си против украинските сили.

Вашингтон е " надълбоко смутен ", че Москва в този момент употребява централата като военна база и обстрелва украинските сили от нейните покрайнини, сподели пред публицисти Блинкен след договаряния за неразпространението на нуклеарни оръжия в Организация на обединените нации в Ню Йорк.

" Разбира се, че украинците не могат да отговорят на огъня, с цел да не се случи ужасяващ случай в нуклеарната централа ", сподели той.

Действията на Русия отиват оттатък потреблението на " човешки щит ", сподели Блинкен и ги дефинира като потребление на " нуклеарен щит ".

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР