Назначените от служебното правителство временни директори на няколко държавни фирми

...
Назначените от служебното правителство временни директори на няколко държавни фирми
Коментари Харесай

Временните директори на "Кинтекс" и ВМЗ са заковани на постовете си

Назначените от служебното държавно управление краткотрайни шефове на няколко държавни компании ще останат на постовете си през идващите 5 години. Това стана, откакто през последните два месеца няколко министерства оповестиха състезания за избор на непрекъснато управление. Първите резултати за компаниите към икономическото ведомство към този момент са забележими в Търговския указател - с едно изключение всичките краткотрайни членове на бордовете на " Кинтекс " и " Вазовски машиностроителни фабрики " (ВМЗ) са избрани отново за постоянен мандат от Държавната консолидационна компания (ДКК), която се явява директен притежател. Преназначени са и част от шефовете на Национална компания " Индустриални зони " (НКИЗ) от министъра на стопанската система и промишлеността.
Идея и действителност при състезанията
Директорите на огромните държавни компании се избират по Закона за обществените предприятия, като бордовете им би трябвало да се състоят от най-малко 5-има члена - трима представители на страната и двама самостоятелни. Това става посредством провеждането на състезания, които се афишират от отрасловите министерства или от холдингите под тях за дъщерните сдружения.

Представителите на страната се правят оценка и предлагат от комисия, избрана от министерството или съответния холдинг, а самостоятелните членове - от комисия, избрана от Агенцията за обществените предприятия и надзор (АППК). Въпросните комисии изготвят крайната ранглиста, само че решението дали редът да бъде спазен се взима от едноличния притежател на капитала.
Реклама
Механизмът беше фиктивен, с цел да се обезпечи по-качествено ръководство на държавните компании. Но действително всяко държавно управление сменя със свои доближени шефовете. Често периодите в състезанията са доста къси, а обявите - без никакъв маркетинг.
Служебно дълготрайно управление
Сега ДКК е избрала първия и третия от листата с номинираните самостоятелни претенденти за борда на оръжейния търговец " Кинтекс ", пропускайки класирания на второ място някогашен изпълнителен шеф Александър Михайлов. Така дружно с тримата представители на страната - също сегашни фрагменти, отпред на сдружението през идващите 5 години ще бъдат назначените от служебния министър Никола Стоянов шефове. Това са Николай Станчев, Станислава Георгиева, Милен Николов, Борис Янчев и Пламен Пешев.

Почти същата е обстановката и в другото дъщерно сдружение на ДКК - сопотския оръжеен цех ВМЗ. Изключението там е досегашния член Тома Цилев, който е освободен, а на негово място в борда влиза Стела Костова. Останалите членове на съвета на шефовете са същите - Иван Ангелов, Николай Николов, Иван Стоенчев и Ивайло Кънев.

В деня, в който е взето решението на ДКК (17 ноември), е извършено и съвещание на новия ръб на ВМЗ, който е приел ръководител и зам.-председател да останат надлежно Ивайло Кънев и Николай Николов. Иван Стоенчев резервира поста си като изпълнителен шеф.
Реклама И други състезания
В средата на септември беше разгласен конкурс и за петима нови членове на борда на НКИЗ. Официална информация за претендентите и класирането няма, само че информация в Търговския указател демонстрира, че трима от краткотрайните членове са избрани отново на поста с 5-годишен мандат. Това са изпълнителният шеф Антоанета Барес, както и Константин Палавеев и Даниела Узунова. Другите двама членове - Андреана Премянова-Янкова и Радостина Ситова, остават вписани като краткотрайни до провеждането на конкурс.

Конкурс беше извършен и за управление на самата ДКК, където окончателното решение за назначенията би трябвало да бъде взето от Министерството на стопанската система и промишлеността, само че към този момент такова не е оповестено обществено. В Търговския указател отпред на компанията към този момент остава краткотрайно назначеният през август изпълнителен шеф Венцислав Димитров.
Свързани публикации Кабинетът " Радев " прави всеобщи и скоростни състезания за шефове в държавни компании 20 октомври 2022, 14:50 Голямото изчегъртване - 2: Служебното държавно управление превъртя кадровата рулетка в бордовете на държавните компании 29 август 2022, 06:56 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР