Най-зле пазената тайна в света на технологиите поне през последните

...
Най-зле пазената тайна в света на технологиите поне през последните
Коментари Харесай

Apple стъпва в бъдещето с пространствения компютър Vision Pro

Най-зле защитаваната загадка в света на технологиите най-малко през последните месеци към този момент дефинитивно се трансформира във (виртуална) действителност - Apple показаха по време на своята конференция за разработчици WWDC23 първия си " тримерен компютър " - Apple Vision Pro.

Казано съвсем на български език, това e AR/VR " шлем " (като тези на Oculus, например), само че с доста мощен хардуер и присъщото за " ябълковата " компания внимание към софтуера и дизайна. Надеждата на Apple е с Vision Pro да се окажат в авангарда на идната огромна софтуерна смяна. Последната стартира с iPhone през 2007 година
 Bloomberg: Очилата за виртуална действителност на Apple ще костват сред $2000 и $3000
Колко ще костват очилата за виртуална действителност на Apple?

Устройството ще работи с нова операционна система, наречена realityOS

Контекст : софтуерните компании се пробват да основат работещо решение за виртуална (VR) или добавена (AR) действителност, само че равнището на хардуера, качеството на програмните артикули и цената досега са преграда пред всеобщото нахлуване на тези артикули.

Както се случи с компютрите с графичен интерфейс, смарт телефоните и таблетите, Apple навлизат във към този момент основана категория с ясното желание да я трансформират по собствен облик и сходство и в следствие да реализират доминация.
 Honda към този момент проектира коли във виртуална действителност
Този автопроизводител към този момент проектира колите във виртуална действителност

Новият SUV Prologue е създаден по време на пандемията с работа от разстояние

Хардуер : Не е мъчно човек да си показа Vision Pro на върха на " хранителната верига " при VR устройствата. 12 камери зареждат два micro-OLED екрана с резолюция от 23 мегапиксела, като изображенията се опресняват със скорост от 12 милисекунди - 8 пъти по-бързо от мигването на човешкото око.
 Снимка 621107
Източник:

За да се случва това, Apple са комбинирали специфична двуядрена версия на процесора M2 с новия копроцесор R1. Технология на Zeiss ще оказва помощ на потребителите да получат допустимо най-хубаво образно преживяване дори и да са с поправено зрение. Пространственото аудио се приспособява към анатомията на носещия шлема.

С кабел устройството може да се употребява през целия ден, а на батерия - до 2 часа.
 Единственият български производител на VR очила, който желае да стъпи на международния пазар
Единственият български производител на VR очила, който желае да стъпи на международния пазар

Виртуалната действителност набира известност у нас

Софтуер : Демонстрациите на Apple демонстрират по какъв начин благодарение на Vision Pro на всички места в пространството можем да си " сложим " 100-инчов виртуален екран за стратегии, срещи, видео и игри, само че умерено можем и изцяло да излезем от физическия свят или пък да се " потопим " в панорамните си фотоси - салдото е напълно под потребителски надзор.

Отговорна за всичко това е новата операционна система visionOS, която може да се ръководи с взор, жестове и глас и има тримерен интерфейс, който се приспособява към заобикалящата среда. Налице е цялостна интеграция с macOS, а също и поддръжка на Magic Keyboard и Magic Trackpad.
 Снимка 621106
Източник:

Операционната система има и личен магазин за наличие, както и съгласуемост с над 100 игри в Apple Arcade.

Какво следва : Apple Vision Pro ще е на американския пазар при започване на идната година на трудносмилаемата дори зад Океана цена от 3499 $.

От друга страна : Това, че досега никой не е съумял да направи същински VR пробив, не значи обезателно, че Apple ще успее. Огромен фактор в тази ситуация е достъпността на кардинално новото устройство - 3,5 хиляди $ за потребителски артикул са доста пари във времената на инфлация и икономическа неустановеност.

Ако пък в действителност, както някои почитатели на Apple изясняват онлайн, това е хардуер за разработчици и занапред ще дебютират по-достъпни и опростени VR очила за необятните маси, то значи сме станали очевидци на първия огромен маркетингов гаф на компанията от доста години - всички промоционални материали за Vision Pro демонстрират по какъв начин шлемът се употребява от елементарни хора.
 Снимка 621104
Източник:

Ако стартът се окаже неуверен, упоритостта на Apple да се наложи над съперниците посредством по-мощната си екосистема може да остане неизпълнена - за цялостен магазин с приложения са ти нужни консуматори, другояче просто никой външен разработчик няма да се занимава с платформата ти.

Освен всичко това, Vision Pro може да е с много добър дизайн като за носим VR хардуер, само че дори и той наподобява като нещо, извадено от 90-те - а и външният тип е значим тогава, когато искаш устройството ти да се трансформира в мейнстрийм артикул.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР