Най-високопоставеният служител на ООН по правата на човека - Фолкер

...
Най-високопоставеният служител на ООН по правата на човека - Фолкер
Коментари Харесай

ООН: Гладуването в Газа може да е военно престъпление

Най-високопоставеният чиновник на Организация на обединените нации по правата на индивида - Фолкер Тюрк, съобщи в изявление за Би Би Си, че Израел носи забележителна виновност и че има " достоверен " случай, че Израел употребява глада като военно оръжие в Газа. Тюрк, който е висш комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида, съобщи, че в случай че се потвърди предумисъл, това би било военно закононарушение.

 

Министърът на стопанската система на Израел Нир Баркат, почитан политик в партията " Ликуд " на Бенямин Нетаняху, отхвърли предизвестията на Тюрк като " цялостна нелепост - изцяло безконтролно изявление ".

 

Подобно на сътрудниците си от кабинета, Баркат упорства, че Израел е приел цялата помощ, предлагана от Съединени американски щати и останалия свят. Израел твърди, че Организация на обединените нации не съумява да разпредели всичко, което е останало, откакто Хамас си е оказал помощ самичък. Но дълга опашка от камиони, изцяло натоварени с помощи, които са обезверено нужни на линията Газа, се е проточила от египетската страна на границата с Рафах. Те могат да влязат в Газа единствено през Израел, след комплицирана и бюрократична поредност от инспекции.

 

Липсата на съответни доставки принуди Йордания, а в този момент и други страни, в това число Съединени американски щати и Обединеното кралство, да пускат помощи от въздуха - минимум ефикасният метод за доставка на филантропични материали. Палестинците, които се борят на терен, с цел да получат своя дял, се удавиха, до момента в който се опитваха да доплуват до палети, които се приземиха в морето, или даже смачкани от падащите парашути.

 

Военноморските сили на Съединени американски щати изпращат и инженерна флотилия през Атлантическия океан, с цел да построи краткотраен пристан за разтоварване на помощта по море. Нищо от това нямаше да е належащо, в случай че Израел беше обезпечил цялостен достъп до Газа и беше ускорил доставката на филантропична помощ през модерното контейнерно пристанище в Ашдод, което се намира единствено на към половин час път с кола северно от Ивицата Газа.

 

В изявление от Женева  Тюрк съобщи, че са се появили доказателства, че Израел забавя или стопира доставките на помощи. Тюрк осъди нападенията на Хамас против израелски цивилни жители и бойци на 7 октомври, в това число убийства, изнасилвания и взимане на заложници. Но той също по този начин съобщи, че никоя от страните във войната не би трябвало да заобикаля отговорност за дейностите си, в това число за всеки опит да се спрат доставките на помощи за хората, които се нуждаят от тях в Газа.

 

" Всички мои сътрудници от филантропичните организации не престават да ни споделят, че има доста администрация. Има спънки. Има спънки... Израел е отговорен в забележителна степен ", сподели той. " Мога единствено да кажа, че обстоятелствата приказват сами за себе си... Разбирам, че това би трябвало да бъде следено, само че не може да лишава дни, с цел да бъде направено. " Когато поставяте на масата всевъзможни условия, които са голословни в изключителна обстановка... това повдига въпроса, при всички ограничавания, които виждаме сега, дали може да се направи правдоподобно изказване, че гладът е или може да се употребява като оръжие за война. "

 

Израел подценява резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в която се изисква неотложно преустановяване на огъня. Израелският министър на стопанската система Нир Баркат съобщи, че нищо няма да попречи на военната цел на Израел - да разбие дефинитивно Хамас и да освободи заложниците, взети на 7 октомври.

 

Превод и редакция на Frognews

 

Още по тематиката, четете.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР