Най-висока степен на тревога бе обявена в град Лариса, Централна

...
Най-висока степен на тревога бе обявена в град Лариса, Централна
Коментари Харесай

Град Лариса обяви най-висока степен на тревога заради наводненията

Най-висока степен на паника бе оповестена в град Лариса, Централна Гърция, където водите на река Пинейос не престават да се повишават и в събота, съобщи Евронюз.


Властите изпратиха сигнали до мобилни телефони в регионите към град Лариса, предупреждавайки, че река Пинейос е излязла от коритото си. Части от Лариса с население от 150 000 души, към този момент започнаха да се наводняват. „ Ситуацията е трагична “, сподели жителката на Лариса Йоана Гана пред гръцки ефирен канал, добавяйки, че равнищата на водата в нейния наводнен квартал се повишават „ минута след минута “.


Въпреки че в четвъртък преваляванията в региона стопираха, реката преля с огромни количества вода, идващи от планината. Спасителните екипи се бориха през нощта, с цел да предотвратят наводнението централните елементи на града, заяви телевизия Скай. Нивото на водата се е повишило с още половин метър от петък насам, достигайки 10 метра. В наводнените квартали на Лариса тук-там водата към този момент е до 3 метра.


Жителите на доста села в региона остават блокирани към този момент четвърти ден в доста сложни условия. Тялото на стара жена беше намерено покрай Кардица късно вечерта в петък, с което броят на жертвите от наводненията тази седмица в Централна Гърция стана 10. Смята се, че стотици хора са хванати в капан в селата, до които не може да се стигне с транспортно средство, защото пътищата са отнесени или блокирани от скални свлачища. Вертолети и лодки изтеглят жителите. Спасителни екипи помогнаха на дребни деца, възрастни хора и хора на носилки с вертолети, които кацнаха на площад в град Кардица. Бреговата защита сподели, че 270 души са били превозени с вертолети на безвредно място в четвъртък и петък.

Заради бедствието гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис анулира присъединяване си в откриването на Международния търговски панаир в Солун, който стартира в събота с присъединяване на България като почетна страна. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР