Най-вероятно мерките, които правителството обяви, както и първите масирани проверки

...
Най-вероятно мерките, които правителството обяви, както и първите масирани проверки
Коментари Харесай

Голям удар по борсите! Нещо неочаквано

Най-вероятно ограниченията, които държавното управление разгласи, както и първите масирани инспекции по веригата на хранителни артикули до магазините, дават резултат, тъй като цените на едро на храните по стоковите тържища и борсите се намалиха за пръв път през отминалата работна седмица (13-17 март), след седем седмици на непрестанно повишение.

За отбелязване е, че пазарът на храни на едро, към който претенциите за далавера са незначителни, показва трайно повишаване на цените в продължение на 22 следващи седмици, с едно спиране в средата на януари (16-20), когато храните по стоковите борси поевтиняха въпреки и едва за първи път след 15 следващи седмици на непрестанно повишаване. Това демонстрират данните от бюлетините на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ).
-->
От млечните и месните храни и варивата най-вече е повишена цената на яйцата, а най-вече е поевтиняло брашното вид 500; при плодовете най-вече са поскъпнали ябълките, а най-вече са поевтинели бананите; при зеленчуците най-вече се е повишила цената на зрелия кромид лук, а най-вече са поевтинели оранжерийните домати.

През отминалата работна седмица разликите на цените на храните на едро по области още веднъж са ускорили своето повишаване, след две седмици преди този момент беше записано закъснение на повишението на разликите. Най-голяма е разликата при кравето сирене (15.90 лв. по отношение на 8.57 лв. в миналата седмица), следва кашкавалът " Витоша " (13.20 лв. по отношение на 16.30 лв. в миналата седмица), при каймата примес (5.50 лв. по отношение на 3.35 лв. в миналата седмица).

Годишната равносметка показва, че през последните три месеца на 2022 година - октомври, ноември и декември, храните на едро са поскъпвали надлежно с 2.54%, 3.37% и с 2%.

От началото на годината до 17 март цените на едро на храните са нарастнали със 7.17 на 100, а на годишна база, по отношение на 17 март 2022 година цените на едро са се повишили с 21.77 %.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР