Най-вероятно до края на седмицата Джок Полфрийман ще е на

...
Най-вероятно до края на седмицата Джок Полфрийман ще е на
Коментари Харесай

Съдия: Полфрийман най-вероятно ще е на самолета до края на седмицата

Най-вероятно до края на седмицата Джок Полфрийман ще е на самолета и ще е отвън пълномощията на българската правосъдна система. Tова съобщи арбитър Димитър Узунов пред bTV, като добави, че е малко евентуално да има някакъв поврат по делото против австралиеца.

По думите на Узунов не е значимо по какъв начин е наричан правосъдният акт – дали решение или определение, значимо е по какъв процесуален ред е предписан. Съдията прибавя, че прокуратурата има своите претекстове, които не са лишени от логичност.

 „ Съдебният акт е предписан с огромна доза подозрение при използването на закона. Това провокира социална и академична реакция. Дори при напускането на австралиеца от пандиза, той ругаеше и с това си държание обективно сподели, че опровергава претекстовете на докладчика и на правосъдния състав с ръководител Калин Калпакчиев ”, разяснява съдията, като прибавя, че актът отива „ в коша ”, тъй като изискването Полфрийман да бъде следен след условното освобождение е невероятно

Според Узунов докладчикът по делото изготвя част от отчета по поръчка Българският хелзинкски комитет (БХК), като той акцентира, че е значимо да се откри дали арбитър Калпакчиев има взаимоотношения с неправителствената организация.

Пред bTV юрист Даниела Михайлова съобщи, че предлагането на прокуратурата за обновяване на делото е безпричинно и процесуално неприемливо. По нейни думи един обикновен и ежедневен случай, какъвто съставлява процедурата по предварително условно освобождение, се употребява за нагнетяване на публично напрежение поради идния избор на основен прокурор и предизборната обстановка у нас

Тя сподели още, че не може да се приказва за обязаност сред Калпакчиев и БХК.

Днес Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа делото за предварителното освобождение на Полфрийман. Делото бе планувано за 23 октомври, само че поради високия публичен интерес то бе изтеглено на по-ранна дата.

В момента австралиецът е в центъра за краткотрайно настаняване на чужденци в Бусманци.

Вътрешна македонска революционна организация провежда митинг пред Съдебната палата в София срещу освобождението на Полфрийман.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР