Най-важното за България и Европа е в икономическия контекст на

...
Най-важното за България и Европа е в икономическия контекст на
Коментари Харесай

Николай Крушков: Деескалацията между Иран и Израел ще намали цените на петрола и златото

Най-важното за България и Европа е в икономическия подтекст на спора в Близкия изток. Деескалацията на напрежението сред Иран и Израел, което предвиждам, значи неотложно, сензитивно и доста понижаване на геополитическия риск в световен проект.
Прочетете още
Това предвижда Николай Крушков, началник на бизнес катедра в УНСС, в изявление пред БНР.

" Това значи, че бързо ще смъкна напрежението в Ормузкия пролив, където минава морският път на големия експорт на петрол и газ. Второ, ще намалее напрежението в Червено море и Суецкия канал, което се ускори през последния месец, а в този момент ще се върне нормалността на доставките на Европа - Азия. По-ниските цени на стоките ще са факт, тъй като корабите няма да заобикалят Африка, след повече от 30 дни. Това води до бързо прекъсване на цените на петрола и на златото и прогнозите са, че цените ще стартират да понижават ", разяснява преподавателят от УНСС.

Според него каквито и решения да се вземат през днешния ден на Европейския съвет, " те няма да трансформират позитивните упования за развиването на ситуацията в Близкия изток ".

" Преди 2 месеца напрежението в Близкия изток ескалираше, очакваше се Иран намерено да влезе в спора, защитавайки " Хамас ", Ислямски джихад,  " Хизбула " и други военни формирования в района, което имаше капацитет да трансформира спора в световен тогава. И това се случи предишния уикенд. Сега доста зависи каква ще е реакцията на Израел на директната военна офанзива на Иран. Позитивно надъхан съм, ще посоча, че самият Нетаняху сподели, че " отговорът ще е интелигентен ". Това би трябвало да се пояснява като деликатен обмислен акт, без да се уголемява или задълбочава спорът ", разяснява Крушков.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР