Най-важното оборудване за първи енергоблок на АЕЦ „Аккую“ в Турция

...
Най-важното оборудване за първи енергоблок на АЕЦ „Аккую“ в Турция
Коментари Харесай

Доставиха корпуса на реактора за първи блок на турската АЕЦ

Най-важното съоръжение за първи енергоблок на АЕЦ „ Аккую “ в Турция - корпусът на реактора, дойде на строителната площадка на централата. Той е създаден за близо 3 години в завода на съветското дружество „ Атоммаш “ във Волгодонск и е минал повече от 750 индустриални интервенции и над 300 инспекции за надзор на качеството. Оборудването е превозено за 20 дни от кея на „ Атоммаш “ в Русия до товарния терминал „ Восточни “ в Турция.

Корпусът на реактора е едрогабаритно съоръжение, в което се разполага нуклеарното гориво и под високо налягане се реализира нуклеарна реакция с обособяване на огромно количество топлота. Той тежи 330 тона, диаметърът му е 4,5 метра, а височината - 12 метра.

„ На площадката на АЕЦ „ Аккую “ интензивно се правят строително-монтажни действия. На първи енергоблок към този момент са инсталирани основни градивни детайли. Основното съоръжение идва по график - в края на септември бяха доставени четири парогенератора, а през днешния ден одобряваме корпуса на реактора. Той мина съвсем 3000 километра от Волгодонск до площадката на първата атомна електроцентрала в Турция – АЕЦ „ Аккую “. Оборудването ще бъде подложено на входящ надзор “, съобщи шефът на централата Сергей Буцких.

Специална комисия ще ревизира документите и качеството на оборудването. След това корпусът на реактора ще бъде предаден за монтаж. AEЦ „ Aккую “ ce изгрaждa близo дo Мeрcин на средиземноморския бряг на Турция. Проектът включва четири енергоблока с реактори с съветски дизайн ВВЕР-1200 от потомство 3+. Oчaквa ce първи eнeргoблoк дa бъдe обвързван към eнeргийнaта мрeжa на страната прeз 2023 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР