Най-важно е мерките да се взимат преди проблемите. Сега е

...
Най-важно е мерките да се взимат преди проблемите. Сега е
Коментари Харесай

Тодор Кантарджиев: Западнонилската треска се очертава да е най-опасна през 2019г

Най-важно е ограниченията да се взимат преди проблемите. Сега е моментът да се вземат ограничения, с цел да няма комари във водоемите. Това прикани проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По отношение на кърлежите, той сподели, че със стопляне на времето, също би трябвало да се вземат ограничения.

Тази година най-опасна се обрисува западнонилската тресчица, която се придвижва от комарите в България. През 2018 година в Европа са боледували към 1500 души.

Тодор Кантарджиев: Това е заболяване, обвързвано с инфектиране на мозъка. За страдание, много висока смъртност има. Миналата година към 400-450 души боледуваха в Гърция, над 450 в Сърбия. 260 в Румъния. Ние към този момент ще се хвалим, тъй като има с какво да се хвалим. Само 13 случая хванахме предходната година.

Тази година Италия, Франция и България са предизвестени за висок риск от западнонилска тресчица. Причината - предходната година, в случай че в Европа 7 пъти са се нараснали случаите на това заболяване, то в България се усилиха 10 пъти.

Случаите на морбили към този момент надвишават 300. Увеличават се в Самоков, Ихтиман и София, сподели още проф. Кантарджиев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР