Най-важните правила за купуване на злато! Ето как да инвестираме

...
Най-важните правила за купуване на злато! Ето как да инвестираме
Коментари Харесай

Най-важните правила за купуване на злато! Ето как да инвестираме умно в жълтия метал

Най-важните правила за пазаруване на злато! Ето по какъв начин да влагаме мъдро в жълтия метал! Ако желаете да се предпазите от инфлация и други разтърсвания във финансовия свят, притежаването на злато е един от методите да го извършите. Това се дължи на характерностите на златото.

Жълтият метал има културна и историческа стойност, която може да се съхранява в продължение на хилядолетия (златото е най-старият към момента действителен актив). То се употребява и в софтуерните разработки. Същевременно е част от запасите на доста централни банки по света, бижута и вложения.
Как можете да инвестирате в злато?
Инвестирането в злато може да се извърши по два метода, като и двата имат своите плюсове и минуси. Единият метод е посредством придобиване на физическо капиталово злато под формата на златни монети и златни кюлчета. Това дава опция на Вас, като вложител, да контролирате своите вложения. След като изберете законен търговец на благородни метали, на който имате доверие, този метод на вложение в злато може да ви даде сигурност, че притежавате златото, можете да го държите в ръцете си. Разбира се, спестяването във физическо капиталово злато изисква да помислите добре къде ще го съхранявате, както и нормално е обвързвано с известни, въпреки и минимални логистични разноски
Другият метод за вложение в злато е посредством борсово търгувани фондове (ETF).
Тези ETF-и Ви разрешават да търгувате със злато в часовете за търговия на допустимо най-хубавата цена до спот цената на златото. Това е допустимо, защото наградите са доста ниски заради по-ниските разноски. Когато купувате „ злато на хартия “, Вие купувате рекламация за несъмнено количество злато, което се намира в предпазен трезор и няма потребност да мислите за съхранението му. Разбира се, това е обвързвано с риск от отсрещната страна, което значи, че инвестицията Ви зависи от някой различен. Поради тези аргументи другите вложители би трябвало деликатно да претеглят единия или другия вид е по-подходящ за тях.

Досега през тази година цената на златото се е повишила с повече от 5%. Но кой би трябвало да следи развиването на цената на златото и по кое време би трябвало да реши да я държи под око?
Кой би трябвало да следи цената на златото?
Отговорът на този въпрос зависи от доста неща. На първо място, той зависи от това дали притежавате злато под една или друга форма. На второ място, зависи от това каква е задачата на инвестицията.

Ще изброим някои от случаите на хора, които имат злато.
Златен запалянко
Това е човек, който е запленен от света на благородните метали. Много е евентуално портфейлът Ви да се състои главно от злато. Вие купувате злато непрекъснато (почти всеки месец или по-често), тъй че би трябвало да следите деликатно цената му. Като същински запалянко за злато, вие най-вероятно  ще притежавате и от двата типа злато, като нормално поставяте акцент върху физическото злато, защото дългият небосвод на инвестицията не ви плаши.
Спекулант
Златото, както и всеки различен финансов инструмент, може да се употребява за спекулации – бърза рентабилност, обвързвана с краткосрочните промени в цената на златото. Ако сте от този вид златни вложители, сигурно имате повече ETF-и за злато, в сравнение с физическо злато, защото индустриалните и логистични разноски вършат физическото капиталово злато по-неподходящо, когато се целибърза възвръщаемост. Ако сте се спрели на златни ETF-и, при всеки  скок в цената на златото печелите пари и нормално следите всекидневно кактоцената на жълтия метал, по този начин и икономическите вести, с цел да знаете по какъв начин да позиционирате покупко-продажбите си.
Купувате злато за децата си/пенсионирането
В случай на родители или пенсионери, ежедневната инспекция на цената на златото е безполезна. Вашият интерес са дълготрайните изгоди от златото. По-вероятно е да купувате физическо злато, тъй като за Вас е значима дълготрайната сигурност, която да притежавате златото в ръцете си ви дава. Обичате да държите нещата в сигурност. Все отново е добре да проверявате цената на златото, преди да купувате, с цел да придобиете визия по какъв начин се показва то в дълготраен интервал и да вземете осведомено решение. Разбира се, никой не може да планува бъдещето.
Купувате злато, с цел да се предпазите от инфлацията/да диверсифицирате портфейла си
И в двата случая отношението Ви към златото е сходно. Искате отбраната, която златото дава, когато цената на други активи (акции или облигации) спадне, защото нормално цената му се движи в противоположна посока на тях. Златото е известно с това, че е главен дирек на здравината в капиталовия портфейл, в това число във времена на неустановеност и в инфлационна среда. В взаимозависимост склонността на вложителя към риск и неговите цели, количеството капиталово злато в капиталовия портфейл за всеки е друго.

В умозаключение, отговорът на въпроса по кое време би трябвало да следите цената на златото зависи от повода, заради която купувате злато. Разбира се, този лист е стеснен и не изброява всички претекстове. Можем да разгледаме и пазаруването на злато като подарък, случай, в който следенето на цената на златото още веднъж не е изключително потребно. Отговорът зависи от Вас – вложителя в злато.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР