Най-важни са дърветата, които работят като естествени климатици в градовете,

...
Най-важни са дърветата, които работят като естествени климатици в градовете,
Коментари Харесай

Парковете ни правят по-млади и по-здрави

Най-важни са дърветата, които работят като естествени климатици в градовете, създавайки микроклимат с по-ниска температура, показва Еuronews, базирайки се на скорошно огромно европейско изследване. Събраните данни сочат, че в сенките на дърветата показанията на термометъра могат да паднат доста, спрямо площите под директна слънчева светлина.

Същевременно изследването демонстрира, че дърветата охлаждат освен засенчените от тях места, само че и целия град, създавайки по-благоприятни условия за живот.

Особено забавни резултати демонстрират градовете с 30% залесени площи. В някои региони температурите, регистрирани в тях, се оказват с 5,9°C по-ниски, в сравнение с в неозеленени селища със сходни климатични условия. Средният резултат от всички градове с 30% зелено покритие демонстрира по-хладна среда с 0,4°C, което е забележителна разлика за гъсто популации Стар континент.

Тези условия се оказват директно свързани и със статистиката на незабавните служби. Според данните от изследването, в тези градове са регистрирани доста по-малко топлинни удари с съдбовен край, обвързван с резултата на...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР