Най-устойчивите дрехи са тези, които вече имаме, но те се

...
Най-устойчивите дрехи са тези, които вече имаме, но те се
Коментари Харесай

Гигант при електроуредите откри как да опазваме природата от използвани дрехи

Най-устойчивите облекла са тези, които към този момент имаме, само че те се носят приблизително по 10 пъти, след което се изхвърлят – доста по-рано в сравнение с е нужно. Ето за какво шведският колос в домашен електроуреди Electrolux желае да въодушеви потребителите да разчупят този модел и да се грижат по-добре за своите дрехи.

За да показва, че употребяваните облекла към момента имат стойност, Electrolux си сътрудничи с шведското дизайнерско дуо Rave Review и дружно основават неповторима сбирка направена от изхвърлен текстил, набавен от второто по величина бунище за облекла в света - пустинята Атакама.

-->

Проблемът и решението

Почти 73% от всички текстилни боклуци в световен мащаб, се изхвърлят на сметищата или биват изгаряни.  Пустинята Атакама в Чили, където се намира второто по величина бунище за облекла в света, напоследък се трансформира в знак на прекомерно ускореното развиване на „ бързата мода “ и демонстрира забележителното нарастване на текстилните боклуци в международен мащаб. Според данни на UNECE (Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените народи - ИКЕ на ООН) 21 милиарда тона облекла се изхвърлят на сметищата всяка година. Само в пустинята Атакама, всяка година се разтоварват към 39 хиляди тона облекла.

„ Очевидно е, че с изключение на провокациите свързани с по този начин наречената „ бърза мода “, имаме потребност от смяна в методите на приложимост и грижа за облеклата. Проучвания демонстрират, че удължаването на живота на облеклата ни единствено с няколко месеца, може да понижи въглеродните излъчвания, водния отпечатък и генерирането на боклуци до 20-30 %. Има разнообразни способи да извършите това: освежете или променете старите си облекла, перете ги или ги почистете по метод, който е по-устойчив “, поучава Ванеса Бутани, вицепрезидент в бранш „ Устойчивост “ в Electrolux.

Затова Electrolux си партнира с дизайнерското дуо Rave Review, познато със своите цветни сбирки висша мода, направени от рециклирани материали, с ясна задача - да дават нов живот на изхвърлени ненужни облекла събирани от сметищата за облекла в Атакама. Резултатът е първата фешън сбирка с модифицирани (upcycled) облекла от Атакама. Стремежът е да се даде повече публичност на възходящия проблем обвързван с стилното разхищаване и да се покаже въодушевяващ образец, който може да провокира смяна в потребителското държание.



„ Винаги сме вярвали, че в бъдещето модата не може да съществува по метода, по който съществува в този момент. Мисля, че всички би трябвало да се променим по един или различен метод. Когато става въпрос за мода, грижата за това, което към този момент имаме е може би най-осезаемият и елементарен метод да го създадем “, споделя Ливия Шък, съосновател и креативен шеф на Rave Review.

Целта на самодейността

Целта на компанията е посредством модернизиране на технологиите за грижа на всички типове тъкани и вдъхновявайки ги да имат по-добри привички в грижата за облеклата, е да понижат на половина въздействието върху околната среда и да удължат междинния живот на облеклата.

„ Electrolux има създадена дълготрайна тактика, която цели да понижи доста отпечатъка върху околната среда. Като специалисти в грижата за облеклата, продължаваме да създаваме най-модерните технологии за пране, които да разрешат по-голяма устойчивост на дрехите– и в същото време понижават потреблението на вода и електрическа сила. Но компанията не може да осъществя тази цел сама, нуждаем се от съидейници. Надяваме се да успеем да вдъхновим и  научим потребителите по какъв начин могат да удължат живота на облеклата си, желаеме да създадем това, което е по силите ни, с цел да задвижим тази смяна “, споделя Елиза Стабон, шеф развиване в направление „ Грижа “ в Electrolux.

Проучванията демонстрират, че е нужно да се даде образец на хората по какъв начин да се грижат най-добре за облеклата си и да се насърчат устойчиви практики за пране: перете по-малко – тогава когато е нужно, по-често използвайте пара, перете по-голям размер облекла на по-ниски температури.

„ Ако всеки направи дребна смяна, с цел да премисли и промени досегашния си метод, всеки един от нас може да понижи своя отпечатък върху околната среда във връзка с текстила. Намалявайки температурата на пране или преминавайки от прахуляк на течен перилен препарат, значи, че може да бъде икономисан еквивалента на 50 кг въглероден диоксид от всеки електроуред за година. Това може да сътвори голямо влияние, когато бъде приложено от милиони консуматори, последващи същия образец “, прибавя Ванеса Бутани.

По-доброто бъдеще

AEG, част от Electrolux Group, посредством софтуерните си нововъведения, дава своя принос в. С новаторски, виновни технологии пералните на марката способстват в задачата за опазване на облеклата за по-дълго.

Технологията AEG SoftWater® да вземем за пример пречиства и омекотява водата, филтрирайки нежеланите частици като калций и магнезий. Не единствено, че това оказва помощ да понижите температурата и да спестите вода – то също по този начин ще предотврати избледняването и ще резервира формата и мекотата на обичаните Ви облекла, правейки ги по-силни.

С технологията ProSteam® няма потребност да перете деликатните си облекла, в случай че не са мощно нечисти, можете да ги освежите преди да ги носите още веднъж. Парата е нежна към облеклата, икономисва сила и употребява до 96% по-малко вода. С опцията PlusSteam® можете да добавите пара и в края на цикъла, намалявайки гънките с до една трета.

AEG AutoDose претегля прането Ви и автоматизирано подава нужното количество перилен препарат всякога. С тази технология, облеклата ще бъдат предпазени от избледняване, стесняване и бързо остаряване, защото предозирането с перилен препарат форсира увреждането на текстилните нишки.

От години AEG осветява потребността да променим навиците си в грижата за облеклата. С планът Care Label се сложи фокус върху по-осъзнатите привички, и вредата от преизпирането. Указанията върху етикетите на доста от облеклата са основани на логичност от 50те години на предишния век. А от този момент технологиите и потребността от резистентен метод са се трансформирали доста. Повечето хора перат на високи градуси, макар, че за доста от облеклата и изпиране на 30 градуса е задоволително, с цел да ги почисти, а в това време да ги резервира в положително положение за по-дълго време. Много от облеклата с етикет „ единствено химическо почистване “ в действителност могат да бъдат изпрани на ниски градуси и в пералнята у дома.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР