Най-убедителният инструмент за деескалация е предложението на ЕС за нормализация

...
Най-убедителният инструмент за деескалация е предложението на ЕС за нормализация
Коментари Харесай

Какво вещае поредната ескалация в Косово

Най-убедителният инструмент за деескалация е предлагането на Европейски Съюз за нормализация на връзките сред Сърбия и Косово. Според наблюдаващи в района напрежението, въпреки и засилено през миналите месеци, няма да прерасне в сериозен въоръжен спор. В момента в Косово са ситуирани към 3700 мироопазващи военни на НАТО, които дават отговор напълно за подсигуряването на мира и стабилността в северната част на Косово.
Етническото напрежение сред сърби и косовари в северната част на Косово набъбна за следващ път в края на предходната седмица. Стигна се до издигане на барикади по пътищата, нахлуване против задачата на Европейския съюз и престрелки сред полицията и локални сърби. Макар водачите в Белград и Прищина да приканиха за интервенция на мироопазващите сили и нарастване на военното наличие в района, локални наблюдаващи от сръбска и косоварска страна са уверени, че вероятността за въоръжен спор е минимална.

, в Косово не престават да се търсят решения на дългогодишния спор, като главен мотор на договарянията е посредничеството на Запада. Изглежда, че най-убедителният инструмент за деескалация сега е точно предлагането на Европейски Съюз за нормализация на връзките сред Сърбия и Косово, което двете страни се чака да подпишат. В същото време на фона на повишеното напрежение, в сряда водачите на Косово подписаха молба за участието на страната в Европейски Съюз.
Реклама Нещо гнило в Северно Косово
" Ескалацията през последните дни се задълбочи, само че това не е нещо ново ", споделя пред " Капитал " Енджелюшe Морина, специалистка в областта на Западните Балкани, евроинтеграцията и мироопазването от Европейския съвет за външна политика. Не за пръв път тази година чуваме за блокади на пътища, престрелки и конфликти с полицията в Северно Косово.

Конкретният мотив за нарасналото напрежение сред косовари и сърби в този момент беше карцерът на някогашния служител на реда и етнически сърбин Деян Пантич. Той беше арестуван и упрекнат в тероризъм и образуване на офанзиви против изборната комисия в Северна Митровица, една от общините със сръбско болшинство в страната. В знак на митинг против ареста на Пантич етническите сърби в северната част на Косово блокираха основни пътни артерии, като издигнаха барикади от тежкотоварни камиони.

Премиерът на Косово Албин Курти прикани силите на НАТО да се намесят, с цел да овладеят напрежението и да отстранен барикадите. Сръбският президент Александър Вучич от своя страна свика Съвета за национална сигурност в Белград и разгласи, че ще изиска от НАТО позволение да изпрати сръбски военни в конфликтния регион. Макар да изрази убеждението си, че такова позволение надали ще бъде получено, Вучич акцентира, че сърбите са подготвени да защитят " родината " си (визирайки територията на Косово), в случай че мирът бъде нарушен. До през днешния ден Сърбия не признава независимостта на някогашната югославска провинция.
Ще се стигне ли до въоръжен спор
Тази поредна за годината ескалация в Косово, наред с апелите на Курти и Вучич за интервенция на военни сили, разумно поражда въпроса - ще се стигне ли до война? Според наблюдаващи в района напрежението, въпреки и засилено през миналите месеци, няма да прерасне в сериозен въоръжен спор сред Сърбия и Косово.
Реклама
" Ще има още произшествия известно време, най-малко до отсрочените за април локални избори, след които ще се основат нови структури, съобразени със законите на Косово ", споделя Морина. Тя не вижда опция за открит спор сред двете страни, защото на територията на Косово работи задача на НАТО в лицето на косовските сили за сигурност (КФОР).

В момента в Косово са ситуирани към 3700 мироопазващи военни на НАТО, които дават отговор напълно за подсигуряването на мира и стабилността в северната част на Косово. Милица Радованович, изследователка от основаната в Северна Митровица организация " Нова обществена самодейност ", също ги показва като мотив за какво вероятността за въоръжен спор е минимална.
Сегашната ескалация е просто епилогът на рецесията с регистрационните табели, която стартира предишния септември. Източник: Reuters
" Под мощно съветско въздействие Сърбия заплашва освен мира в Косово, само че и стабилността на Балканите като цяло ", споделя пред " Капитал " Сербезе Хаджияй, проверяваща журналистка за Balkan Insight от Прищина. Въпреки това и тя е съгласна, че поради наличието на НАТО все още няма риск от спомагателна ескалация. " Ситуацията обаче е явен сигнал, че замразеният спор ще се задържи, защото Сърбия и Косово не престават да не съумяват да възстановяват връзките между тях. "
Какви са вероятните решения
" Трябва да се реализира финално единодушие за това по какъв начин да се реализира нормализацията сред Сърбия и Косово ", безапелационна е Морина. " Европейският съюз е главният медиатор на този развой. В момента Европейски Съюз се стреми да убеди страните да подпишат финално съглашение, което сигурно може да успокои обстановката в северната част на Косово ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР