Най-трудно е за пусналите корени компании и финансови институцииВодещи компании

...
Най-трудно е за пусналите корени компании и финансови институцииВодещи компании
Коментари Харесай

Световният бизнес къса връзките с Русия

Най-трудно е за пусналите корени компании и финансови институции

Водещи компании от редица браншове ограничиха активността си, замразиха вложения или се отхвърлиха от бизнеса си в Русия през миналата седмица след вълната от наказания, наложени на Москва поради нашествието в Украйна, обобщава Българска телеграфна агенция.

Макар да се чака в доста случаи това да им коства милиарди, като се изключи че би трябвало да спазят санкционните ограничавания, фирмите все по-ясно осъзнават вредите, които репутацията им би могла да понесе, в случай че продължат нормалния си бизнес със страната, трансформирала се в "търговски парий ". Някои от тях показват като съображение за отдръпването личните си стандарти за корпоративна отговорност, както и съпричастност към страданията на хората в Украйна, където войната към този момент взе голям брой цивилни жертви, а над 1 милион души са принудени да изоставен домовете си.

Някои образци:

Големият нефт

Засега глобите не са обхванали енергийния бранш, в който Русия е измежду водещите международни играчи. Въпреки това някои от основните имена в сектора бяха измежду първите, които се отдръпнаха. Би Пи (ВР), най-големият задграничен вложител в Русия, застана отпред на вълната, като се отхвърли от каузи си в съветския петролен тръст "Роснефт " след три десетилетия работа в богатата на първични материали страна. "Роснефт " е източник на близо половината от петролните и газови ресурси на Би Пи и способства за една трета от производството на групата. Отказът на западния тръст от 19,75-процентовия му дял в съветския колос може да му коства до 25 милиарда $, пресмятат специалисти. Ден по-късно конкурентната "Шел " (Shell) се отхвърли от всичките си съветски действия, в това число от големия план за цех за полутечен природен газ “Сахалин 2”, в който има дял от 27,5 % в съдействие с “Газпром”. Последваха френската "ТоталЕнержи " (TotalEnergies), норвежката "Екуинор " (Equinor) и американската "ЕксънМобил " (Exxon Mobil), която също участваше в създаването на Сахалин като база за произвеждане на полутечен природен газ - една от най-големите директни вложения в Русия.

Автомобилостроене

Показателни за желанията на международните автомобилостроители по отношение на съветския им бизнес, са проектите на "Мерцедес-Бенц груп " (Mercedes-Benz Group) и "Фолксваген " (Volkswagen) да спрат производството си в Русия и износа за съветския пазар. Сходни решения взеха и "Дженерал мотърс " (GM), "Форд " (Ford), "Рено " (Renault), Бе Ем Ве (BMW) и "Волво " (АВ Volvo).

Производителят на паметните американски мотоциклети "Харли-Дейвидсън " (Harley-Davidson) също спря активността си в Русия, както и доставките за страната макар рекламата, обезпечавана му по-рано от съветския президент - Владимир Путин бе сниман по какъв начин кара мотор на компанията, а през 2010 година даже се причисли с тяхна машина към рокерски събор в Украйна. В икономическата обсада се включиха и японските автомобилни колоси "Тойота " (Toyota) - която възнамерява да спре завода си в Санкт Петербург и доставките на коли, "Мазда " (Mazda), "Хонда " (Honda) и "Муцубиши " (Mitsubishi). Те показват като учредения за решенията си логистични компликации, само че дейностите им ускоряват резултата от интернационалния протест на 11-ата по величина стопанска система в света.

В резултат, съветският авто пазар е на границата на колапса, пишат съветски медии. Заради обезценяването на рублата и прекратяването на доставките търговците са принудени да подвигат цените и даже относително носкобюджетни модели могат да костват близо 2 млн. рубли (около 16 130 $ по курса от 4 март - бел. ред.), откакто през миналата година цените към този момент се покачиха с една трета поради комбинацията от инфлация, повишаване на енергоносителите, промени в стратегиите за автокредити, и най-много поради международната рецесия с полупроводниците.

Авиация

Санкциите, изолиращи съветския авиационен бранш, са сходни на настоящите по отношение на Иран и Северна Корея, само че ще имат доста по-голямо влияние поради по-големия размер на съветския пазар и мощната му взаимозависимост от западни снабдители през последните години, означават специалисти. Русия имаше дял от към 6 % от потенциала на международния авиотрафик през 2021 година по отношение на към 4 % през 2019 година, пресмята консултантската компания за авиоиндустрията Ай Би Ей (IBA). Този напредък се дължеше значително на мощното показване на вътрешния пазар в интервала на пандемията, който предходната година надмина предпандемичните нива.

Самолетостроителните концерни "Еърбъс " (Airbus) и "Боинг " (Boeing) оповестиха, че анулират доставките на части за Русия и услугите си за самолетни компании в страната, като в същото време по данни на Ройтерс имат поръчани общо 62 самолета от съветски авиопревозвачи. Най-голямата в света компания за лизинг на самолети - "ЕърКеп " (AerCap Holdings), разгласи, че стопира лизинговите интервенции с съветски авиолинии, а водачът в бранша за авиационна поддръжка "Луфтханза механик " (Lufthansa Technik) съгласно медийни информации е спрял услугите си за съветски авиолинии.

"Тъй като аварийните елементи са лимитирани, чакаме самолетите, които са на пистите в Русия, да бъдат "опоскани ", с цел да се поддържа в деяние останалата част от флотилията”, показва експерът Питър Уолтър от Ай Би Ей.

Банки

Срещу седем основни съветски банки бе употребявано "финансовото нуклеарно оръжие " - изключване от системата за интернационалните заплащания SWIFT, а фирмите за обслужване на банкови карти "Виза " (Visa), "Мастъркард " (Mastercard) и "Американ експрес " (American Express) блокираха съветски банки от платежните си мрежи поради наложените наказания. Русия има лична система за картови заплащания - “Мир” и сдружението оператор увери, че притежателите на карти от трите огромни интернационалните доставчика ще могат да продължат да заплащат с тях артикули и услуги, в това число в онлайн магазини. Недостъпни обаче стават преводите посредством приложенията "ЕпълПей " (Apple Рау) и "ГугълПей " (Google Рау), както и заплащанията към чужбина.

Към началото на рецесията в Украйна европейски банки имаха експозиции от близо 100 милиарда $ към Русия, съгласно най-новите данни на Банката за интернационалните разплащания (Bank for Intrenational Settlements). Това е доста повече от ползите на всеки различен район към съветския банков пазар и съвсем напълно това са банки от еврозоната, отпред с френската "Сосиете женерал " (Societe Generale), италианската "УниКредит " (UniCredit) и австрийската "Райфайзен банк интернешънъл " (Raiffeisen Bank International), отбелязва профилираното издание “Юромъни”. Тези банки са изправеи пред сложния избор дали да вложат още пари и да рекапитализират подразделенията си в Русия или да се отдръпват, като и двата разновидността ще им костват доста. Източници, представени от Ройтерс, оповестиха, че “Райфайзен” разисква опцията да напусне Русия, както и Украйна, в случай че потребността от пари кеш и капитал в тези страни се ускори още повече. Групата работи на съветския пазар от разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и съветското ѝ поделение е десетата по величина банка в страната по мярка на активите, като в същото време способства за една трета от чистата облага на групата. Говорител на банката обаче отхвърли тя да възнамерява да напусне съветския пазар. Същевременно Ейч Ес Би Си (HSBC) свива активността си в страната, датската "Нордеа " (Nordea) се отдръпва от всичките си съветски вложения и възнамерява последователно да напусне съветския пазар, дубайската "Машрекбанк " (Mashreqbank) спря заемите за съветски банки, а нидерландската Ай Ен Джи (ING) замрази всевъзможни нови покупко-продажби с съветски компании, най-много по разпределяне на нови заеми.

Технологии

Технологичният бранш, отпред с огромните играчи, ограничи достъпа на съветски медии до редица онлайн платформи и блокира достъпа на съветски клиенти до известни артикули и услуги, демонстрирайки какъв брой подвластен е актуалният метод на живот от решенията, предлагани от шепа компании. Гигантите "Епъл " (Apple), "Майкрософт " (Microsoft) и "Самсунг " (Samsung) стопираха продажбите на продуктите си. "Епъл " също така ограничи потреблението на платежната услуга “ЕпълПей”, а приложенията на съветски държавни медии като Ар Ти (RT) и “Спутник” към този момент не могат да се смъкват от магазина “ЕпълСтор” (AppleStore) отвън Русия. Подобна политика по отношение на приложенията на съветски медии разгласи и "Гугъл " (Google), която по-късно спря и продажбите на реклами в Русия, в това число в "ЮТюб " (YouTube). За територията на Русия към този момент е недостъпна и платежната услуга "ПейПал " (PayPal). Производителят на чипове "Интел " (Intel) разгласи, че стопира всички доставки за Русия и Беларус, откакто всичките си съветски бизнес интервенции блокираха "Оракъл " (Oracle) и САП (SAP). "Дел " (Dell) също замрази продажбите на свои артикули. Доставките си за Русия стопираха и телекомуникационни колоси като "Ериксон " (Ericsson) и "Нокиа " (Nokia).

Развлечения и мода

Някои от най-големите холивудски студиа като "Дисни " (Disney), "Сони " (Sony Pictures Entertainment ) и "Юнивърсъл " (Universal) стопираха разпространяването на нови филми, стрийминг платформата "Нетфликс " (Netflix) постави на пауза бъдещи планове и нови придобивания, а музикалната услуга "Спотифай " (Spotify) затвори за неопределен срок офисите си в Русия. Светът на видеогейминга също се причисли - полската "Си Ди проджект " (CD Project), която е зад популярите заглавия "Сайбърпънк 2077 " и "Вещерът ", разгласи, че стопира продажбите на свои игри за Русия и Беларус, както и всички продажби през платформата си за разпространяване Джи Оу Джи (GOG) в двете страни, въпреки от тях да са пристигнали близо 9 % от продажбите на групата през последните 12 месеца.

От съветски партньорства се изтеглиха или ограничиха бъдещите си продажби водещи компании за спортно облекло като "Адидас " (Adidas), "Найки " (Nike) и "Пума " (Puma), а веригата за бърза мода Ейч енд Ем (Н&М) краткотрайно спря всичките си продажби в Русия. Вчера във вълната се включиха и представители на света на висшата мода в лицето на "Ермес " (Hermes), "Шанел " (Chanel) и "Луи Вюитон " (Louis Vuitton), които затвориха съветските си магазини.

От Русия се изтеглиха още редица имена, емблематични за актуалния метод на живот. Платформата за краткосрочно наемане на жилища "Еърбиенби " (Airbnb) спря всичките си услуги за Русия и Беларус и блокира резервациите за консуматори от двете страни. Пред магазините на мебелната верига Икеа (Ikea) се извиха големи опашки преди затварянето им, а кулинарният гид "Мишлен " (Michelin), който едвам предходната година навлезе триумфално на съветския пазар с справочник за най-хубавите заведения за хранене на Москва, разгласи, че стопира да дава рекомендации за съветската гастрономия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР