Най-търсеният аксесоар в летния сезон са слънчевите очила. За да

...
Най-търсеният аксесоар в летния сезон са слънчевите очила. За да
Коментари Харесай

Менте-очила за слънце пробутват мошеници по сергиите

Най-търсеният аксесоар в летния сезон са слънчевите очила. За да сте сигурни, че си осигурявате качествена отбрана от нездравословните UV-лъчи, не купувайте от инцидентни сергии и магазинчета и проверете дали стъклата дават отговор на всички нужни стандарти. Избирайте реномирани оптики, с цел да се погрижите по най-хубавия метод за очите си. Това поучават медици и търговци. 

Преди да се снабдите с тъмни очила, би трябвало да сте наясно, че има  няколко категории, съгласно пропускливостта на светлина и всяка е подобаваща за разично време и място. 

Категория 0 - пропускливост на светлина 100-81 %. Тези стъкла са подобаващи за носене при облачно и тъмно време.

Категория 1 - пропускливост  88-44% - може да ги ползвате, когато няма мощно слънце.

Категория 2 - пропускливост  43-19%. Ползвайте при слънчево време.

Категория 3- пропускливост 18-9%

Категория 4 - минимална пропускливост е между  8-3 %. Очилата от 3-та и 4-та категория са подобаващи за планината и плажа, където слънцето е най-агресивно, светлината най-силна и очите са изключително уязвими. При градски условия е целесъобразно да носим стъкла от 2-ра до най-много 3-та категория, с цел да сме сигурни, че с изключение на отбрана, ще виждаме добре, предлагат експертите.

Медиците предизвестяват, че най-опасно е да се носят тъмни стъкла без отбрана. Тогава окото се подлъгва, че е предпазено и става извънредно уязвимо за нездравословните въздействия.

Колкото и да е необичайно, не постоянно по-евтините очила се оказват без отбрана. Напоследък, на нашия пазар и очилата по 20 лв. нормално имат нужната защита. Има обаче по-сериозен проблем - евтините стъкла са с по-тънки плаки, което изкривява облика и по този начин очите се повреждат. Затова и експертите предлагат преди да купим, да погледнем през очилата, в отдалеченост в права линия, да ги разместим под надолнище, с цел да забележим дали обликът се разкривява.

При детските стъкла, се употребява поликарбонатна пластмаса, която е стремително устойчива, което е извънредно значимо.

В същото време, към момента се пробутват и откровени ментета с безусловно некачествени стъкла, които нямат безусловно никаква отбрана. Наивници купуват от сергии фалшификати на известни марки за по 15-20 лв. с концепцията, че са блъснали дажкпота и са си купили марков аксесоар. Най-голямата машинация е, че докараните на дизайн очила въобще нямат UV-филтър, нищо че отбрана от висок фактор може да е изписана върху етикета. За да сте предпазени от слънчевата радиация, би трябвало да купите стъкла, които блокират 99-100% от UVA и UVB радиацията. А стоката с подправен етикет освен няма да ви прави работа да не се нервират очите ви, само че и най-вероятно ще ви закара в кабинета на офталмолога.

Менте-стъклата без UV-филтър и вършат нездравословните лъчения в пъти по-опасни, даже повече, в сравнение с в случай че въобще не носим очила, тъй като тогава очите ни се активизират. От затъмнените обаче, зеницата се подмамва и отваря и стартира да поема доста повече нездравословни лъчения, безапелационни са офталмолозите. Оттам нататък започва  увреждането на ретината, което е муден развой, само че пък необратим.

Внимавайте доста и когато купувате очила с диоптър и никога не приближавайте сергиите с подготвени очила, тъй като при тях не се съблюдава наложителното самостоятелно разстояние сред зениците. Много постоянно самият диоптър е изписан наиуст. Затова обликът през тях постоянно е килнат. Всеки милиметър, умножен по диоптрите, изкривява облика и поврежда очите. Резултатът е болки в очите, отмалялост, зашеметяване и главоболие.

Най-добрият вид е да си купите очила, които имат и покритие против надраскване, с фотохромни стъкла, които потъмняват на слънце, а оцветяването се трансформира според от силата на светлината. Антирефлексното покритие пък обира нежеланите отражения и отраженията на светлината и по този начин защищава в допълнение окото.

Ето и любопитен тест, който всеки може да направи при пазаруването на очила, поучават докторите. Когато вземем чифт, би трябвало да погледнем с тях екрана на мобилния си телефон. Когато ги държим в позиция, имитираща че са на очите ни, дисплеят е по-тъмен, а при завъртане на 45 градуса, картината би трябвало да изсветлее. Това е и тест за поляризация. Основното предписание е да пазарувате в профилиран и тестван магазин, да огледате деликатно за всички отбрани и да желаете гаранция от търговеца за аксесоара. Все отново 80 % от информацията минава през очите, тъй че е извънредно значимо да ги опазим за дълго, напомнят лекарите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР