Най-търсените кръвни групи са тези с отрицателен резус факторВсеки ден

...
Най-търсените кръвни групи са тези с отрицателен резус факторВсеки ден
Коментари Харесай

Болницата в Силистра има нужда от кръв, за да попълни резерва за празниците

Най-търсените кръвни групи са тези с негативен резус фактор

Всеки ден близо 600 души в България се нуждаят от кръводаряване, предава Недостиг на кръв има в цялата страна. В Силистра тази година доброволните донори са единствено 25 души. От регионалния Кръвен център приканват всички, които желае да оказват помощ преди празниците.

Варгън Ахмед от село Вокил е на 48 години. В живота си е дарявал кръв над 30 пъти по молба на свои близки и другари. А против 450 мл живот получава ваучър на стойност 8 лв..

" Не отхвърлям на никого. Винаги след кръводаряването се усещам доста по-добре ", съобщи Варгън Ахмед, кръводарител.

" Хората взеха решение, че когато има потребност тогава ще дойдат да дарят. Това не е по този начин обаче. Те не могат да преценяват, че ние не може постоянно да осигурим кръвни артикули. Много от болните даже нямат близки, които да дарят за тях ", добави доктор Антоанета Панайотова, шеф поделение.

Освен кръв в отделението по трансфузионна хематология в Силистра не доближава и личен състав.

" Лошото е че 70-80% сме пенсионери от дълго време, което значи, че в случай че един ден решим да напуснем би трябвало да се затоври това поделение и цялата област остава без такова поделение. Лошото е и другото, че страната не мисли за дофинансиране на нашата активност. Ние на никое място не сме включени в нито една клинична пътека. Това е ситуацията, за жалост ", сподели още доктор Антоанета Панайотова.

Последната огромна благотворителна самодейност за кръводаряване в Силистра е на дванайсетокласници от природоматематическата гимназия.

Сега обаче болничното заведение още веднъж има потребност от доброволци, с цел да обезпечи нужния запас за празниците, когато случаите и болесттите са повече от нормалното.

Най-търсените кръвни групи са тези с негативен резусфактор. Жените могат да подаряват кръв 4 пъти годишно, а мъжете пет, като наложителният период сред две кръводарявания е 60 дни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР