Най-тънкият порцелан, вълнени шалове с обемни флорални мотиви и вкусни

...
Най-тънкият порцелан, вълнени шалове с обемни флорални мотиви и вкусни
Коментари Харесай

7 от най-старите руски предприятия, чиято продукция все още се търси

Най-тънкият порцелан, вълнени шалове с обемни флорални претекстове и вкусни шоколадови бонбони – това са артикули на съветските предприятия, които се появяват преди 200-300 години и към момента са търсени.
Императорска порцеланова фабрика
Ако в Европа деликатно се пази Мейсенския, Лиможския или Бохемския порцелан, то в Русия високо се ценят сервизите на Императорския порцеланов цех.



Walters Art Museum

Основан е през 1744 година като „ Невска Порцеланова Манифактура “. В продължение на няколко години съветският химик Дмитрий Виноградов съумява да построи напълно производството като създава състава на порцелановата маса, глазурата, боите за порцелана и златен прахуляк за декорацията на изделията.

 Императорска порцеланова фабрика 1904 година

Императорска порцеланова фабрика 1904 г.Свободни източници

Той получава първите сполучливи мостри през 1747 година, а през 1756 година основава порцеланов сервиз за церемониалните вечери на императрица Елисавета Петровна. През 1765 година фабриката получава названието „ Императорски порцеланов цех “.

Дълго време на дъното на продуктите може да се види монограмът на ръководещия монарх, само че в този момент там е ситуиран двуглавият орел.
Павлопосадската манифактура за шалове


Екатерина Рерберг / Sputnik

Вълненият шал с ослепителен флорален претекст е освен хубав, само че и удобен аксесоар, който загрява в съветския мраз.

Най-известните руски летива са основани в Павлопосадската манифактура за шалове, която е учредена през 1795 г. на базата на занаятчийското произвеждане на копринени шалове. Производството на вълнени и полувълнени шалове по набивен метод стартира през 50-те години на XIX век. Всеки шал от своя страна е неповторим.

 Павлопосадската манифактура за шалове

Павлопосадската манифактура за шаловеЕкатерина Рерберг / Sputnik

Класическите цветове за фона на павлопосадските шаловете са черният, бордовият и цветът на неизбеления лен. По-късно палитрата е разширена. Най-често на шаловете се изобразяват цветя (рози и далии), събрани в букети или гирлянди с прибавен орнамент от растителни детайли. Всеки шал има име – „ Посиделки “, „ Журавушка “, „ Ален цветочек “, „ Бели рози “.
Сладкарски тръст „ Бабаевски “
Сърцето на всяко съветско дете стопира за момент, когато отваря опаковката на бонбоните „ Мишка косолапый “, „ Белочка “ или шоколадите „ Вдохновение “ и „ Бабаевский “, те са основани от „ Сладкарски тръст на Бабаевски “ (част от холдинг „ Обединени сладкари “).

 Бабаевски шоколад

Бабаевски шоколадЕгор Алеев / ТАСС

Историята на завода стартира през 1804 година, когато е отворена фамилната сладкарска работилница на Абриковоси. Техните бонбони в красиви кутии с картички и пъзели се харесват на децата и стават един от атрибутите за всеки празник.

След революцията от 1917 година предприятието е национализирано, преименува се на партийния служащ Петър Бабаев и продължава производството на шоколадова продукция.

 Павильонът на Абрикосови по време на Всеруската художественно-промишлена галерия от 1882 года, Москва

Павильонът на Абрикосови по време на Всеруската художественно-промишлена галерия от 1882 года, МоскваСвободни източници
„ Червен октомври “
Историята на най-известната шоколадова фабрика в Русия стартира с помощта на сладкаря Теодор Фердинанд декор Ейнем, гражданин на Вюртемберг (историческа област на Германия). Неговата работилница за производството на бонбони и шоколад стартира работа в Москва през 1851 година. Оттук те доставят бонбони на масата на императорското семейство. След Октомврийската гражданска война фабриката е национализирана и бързо преименувана на „ Червен октомври “.

 Шоколад

Шоколад „ Альонка “Витали Белоусов / Sputnik

Сред най-известните марки на фабриката са „ Алёнка “, „ Красная шапочка “, „ Раковые шейки “, „ Кара-Кум “.

 Фабриката

Фабриката „ Червен октомври “ 1920Свободни източници

Фабриката създава бонбони за значими събития. За първия полет на индивида в космоса се появяват „ Космические “, за Олимпиадата от 1980 година – „ Финиш “, „ Волейбол “, „ Огни Москвы “. От 2002 година компанията работи като част холдинга „ Обединени сладкари “.
Императорски тулски оръжеен цех
 Императорски тулски оръжеен цех

Императорски тулски оръжеен цех

Най-старият цех за оръжие в страната е учреден през 1712 година с декрет на Петър I. През 1720 година заводът създава 22 хиляди оръдия и пистолети-кремъклийки за въоръжението на армията. През 1749 година тук стартира всеобщо произвеждане на хладни оръжия – остриета, саби, шпаги.

 Празнуване на 200 години

Празнуване на 200 години „ Императорски тулски оръжеен цех “Журнал „ Нева “, № 23, 1912

По-късно в цеховеде на завода се създават картечници „ Максим “, револвери ТТ, винтовки „ Мосин “, противотанкови управляеми ракети и гранатомети.

Освен оръжията се създават и неповторими художествени произведения с „ диамантена линия “ върху метала.
Концерн „ Калашников “
 Ижевски цех

Ижевски заводСвободни източници

Тази компания в Ижевск създава към 95% от срелковите оръжия в Русия. Историята му стартира през 1807 година, когато върху опустошения железопътен цех на река Иж се открива Ижевският оръжеен цех. Привлечени са повече от 200 задгранични специалисти, които образоват съветските служащи. Така в Ижевск стартира производството на стрелкови и хладни оръжия за съветската войска.

През 1948 година към експертите на завода се причислява конструкторът Михаил Калашников. Скоро по-късно тук започва всеобщото произвеждане на автоматите на Калашников. През 2013 година заводът е преименуван в „ Концерн „ Калашников “.

 Електромотор от Концерн

Електромотор от Концерн „ Калашников “Михаил Воскресенски / Sputnik
Абрау Дюрсо
Най-известният производител на пенливи виновност в Русия съществува с помощта на император Александър II, който през 1870 година заповядва да се сътвори винарна до езерото Абрау на река Дурсо.

 Абрау Дюрсо

Абрау ДюрсоKarachun (CC BY-SA 3.0)

Агрономът Фьодор Хейук закупува лози от Европа. През 1877 година агрономите събират първата годишна продукция, от която създават и първото локално вино. През 1898 година излиза в продажба и първото локално шампанско. Пенливите виновност на „ Абрау Дюрсо “ се сервират на императорските приеми.

 Абрау Дюрсо

Абрау ДюрсоСвободни източници

След революцията и национализацията заводът се трансформира в единствената плантация в Съюз на съветските социалистически републики, която създава пенливи виновност по класическа технология. По време на Втората международна война лозята са съществено наранени, а заводът е евакуиран, само че след освобождението на тази територия бързо се възвръщат.

През 1975 година е създадена марка за експорт на „ Съветско шампанско “, Nazdorovya. Пенливото вино се изнася в Европа, Съединени американски щати, Мексико и други страни.

В постсъветско време заводът стартира да запада, само че се възражда след закупуването му от SVL. Сега лозята заемат повече от три хиляди хектара. Село Абрау Дюрсо се трансформира в най-големия център за дегустация на виновност в страната.

създател: МАРИЯ БУНИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР