Най-страшните прогнози се сбъднаха, и то доста по-рано, отколкото очакваше

...
Най-страшните прогнози се сбъднаха, и то доста по-рано, отколкото очакваше
Коментари Харесай

Невиждани цени на тока, къде са компенсациите?

Най-страшните прогнози се сбъднаха, и то много по-рано, в сравнение с очакваше бизнесът. Цената на тока удари невижданите 500 лева./МWh на борсата, а газът приближи 2000 $ за 1000 куб. м - 10 пъти повече от междинната цена за 2020 година

Работодателските организации реагираха с заявления, в които предизвестиха за колапс на стопанската система. " Πpи тeзи цeнoви paвнищa нe cтaвa дyмa зa ĸoнĸypeнтocпocoбнocт нa индycтpиятa. He мoжe дa ce гoвopи дopи зa oцeлявaнe нa пpeдпpиятия. Caмoтo фyнĸциoниpaнe нa cтoпaнcтвoтo и дъpжaвaтa e зacтpaшeнo “, написаха от КРИБ и АИКБ.

И настояха за незабавни ограничения и обезщетения. В сряда държавното управление даде обещание сред 15 и 30 лева за всеки употребен мегаватчас електрическа енергия, само че компенсацията е капка в морето - то е единствено за дребните компании, които не са си избрали търговец на ток и заплащат най-високата цена.  

Рекордната скъпотия на силата и горивата повличат нагоре всичко. " Трудно удържаме цените на саламите, само че в случай че не желаеме  продоволствена рецесия, ще би трябвало да ги вдигнем ", сподели за " Стандарт " Атанас Урджанов, началник на Асоциацията на месопреработвателите. 

Очаква се скок на водата, на парното, както и на тока за бита. Повишението ще е от Нова година, специалистите предвиждат сред 20 и 30%. Единственият ярък лъч пристигна от Русия. За рождения си ден господарят на Кремъл разгласи, че ще усили стремително износа на газ за Европа. Думите му незабавно смъкнаха цената на синьото гориво съвсем 2 пъти единствено за броени минути. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР