Най-старият напълно запазен коптски псалтир е изложен в Коптския музей

...
Най-старият напълно запазен коптски псалтир е изложен в Коптския музей
Коментари Харесай

Най-старият коптски псалтир е изложен след реставрация в Коптския музей в Кайро

Най-старият изцяло непокътнат коптски псалтир е изложен в Коптския музей в Кайро след реституция, заяви Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет, представено от Българска телеграфна агенция.

Събитието съответствува с 144-та годишнина на музея.

Псалтирът съдържа 151 църковни песни, отдадени на пророка Давид.

Псалмите са написани върху пергамент на един от диалектите на коптския език, който е последната фаза от развиването на древноегипетския език и е заместен от арабския след арабското завземане на Египет.



Снимка: Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет (Снимка: Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет/БТА)

Книгата е открита през 1984 година в коптско гробище в дребен град край Бени Суеф на към 100 километра от Кайро. Подвързията й е скъсана, а на доста места има петна.

Реставрацията е осъществена в продължение на пет години от специалисти от Коптския музей и Музея на ислямското изкуство в египетската столица. Екипът употребява ултравиолетово и инфрачервено снимане, с цел да се възстановят текстовете.

В залата, където е изложен пластирът, са конфигурирани интерактивни екрани, показващи фотографии на цялото наличие на книгата с упътвания на седем езика.

Коптският музей в Кайро, който е основан от египетския нравствен водач и политик Маркус Симайка през 1908 година, пази богата сбирка от египетски християнски артефакти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР