Най-старият монетен двор в света разкрива нови тайниПриключи още един

...
Най-старият монетен двор в света разкрива нови тайниПриключи още един
Коментари Харесай

Всички пътища минавали през Провадия-Солницата

Най-старият " монетен двор " в света разкрива нови секрети

Приключи още един археологически сезон на едно от културно-историческите чудеса на България - Провадия-Солницата. Обектът, който съставлява едно от най-старите човешки селища в Европа, е освен от европейско, само че и от международно значение. И непрестанно разкрива нови тайниЕ
-->
Възстановените през тази година радиални структури в праисторическия солодобивен и градски център още веднъж потвърждават
военния талант на античните хора
които са обитавали тези земи, описа пред публицисти ръководителят на разкопките на Провадия-Солницата акад. Васил Николов. Той напомни, че селището е просъществувало от 5600 до 4350 година пр.н.е.



СНИМКИ: Българска телеграфна агенция

Край Провадия се е развивало най-ранното профилирано произвеждане на сол в Европа, а каменната цитадела е една от първите на Стария континент. На процедура праисторическият градски център е бил първият европейски " монетен двор ", тъй като тогава солта е била най-ценната стока, показва Николов.

Точно благосъстоянието на селището е било повода за издигането на каменните стени и радиални структури. Според археолозите такива няма съвсем на никое място по света. Николов описа, че негов сътрудник от Австрия е открил радиални конструкция на келтски замъци, датирани обаче четири хиляди години след откритите край Провадия. Запазените в Солницата структури са 23, само че са били към 50, добави Николов. Възстановените през тази година демонстрират, че са били замислени като съвършения капан за нападателите. Радиалните структури са с особени форми - дъговидни, змиевидни, със стеснения и разширения. След влизането си сред тях,
враговете мъчно са намирали излаз
и елементарно са били избивани, добавя Николов.

През тази година археолозите са били сюрпризирани и от прорез като самобитен кулоар в могилата, юридически през римско време. Очаквахме да намерим най-малко гробно оборудване, единствено че се оказа, че разрезът, който е с дълбочина към 10 метра, е бил изкопан доста деликатно и след това по същия метод покрит, без да е оставено нищо, описа Николов. Разкриването му обаче най-малко демонстрира културните пластове в могилата - праисторическият е с височина 9 метра, а горните 13 метра са от времето на траките. Вече са виждат две къщи, допуска се на тракийски благородник, има и доказателства, че дворът им е бил затрупан с паваж.

Екипът археолози се гордее с откритите през това лято керамични находки. Според Николов най-впечатляващ е съд, направен под формата на бик. Най-вероятно е бил с ритуални функционалности и в него са се съхранявали течности. Предполагаме, че е бик, въпреки че главата-капаче я няма, тъй като това животно е одобрявано като сътрудник на Богинята-майка, с усмивка описа Николов.

" Бутилката " е датирана към междинния халколит, открита е в една от проучваните къщи, където са открити и още няколко
керамични съда с изящна декорация
Традиционно при разкопките са излезли доста върхове на стрели, както и принадлежности, направени от рога и мед, декорации. Николов подчертава върху двете най-малки открити досега съдчета, в които се е изпичала солта. Тъй като край Провадия е бил най-старият европейски " монетен " двор, хората са работели с разнообразни номинали, уточни археологът. По думите му солните кюлчета от тези съдчета евентуално са били за по-бедните " купувачи ", тъй като са намирани и внушителни съдове, стоката от които са можели да си разрешат единствено по-богатите търговци.

През завършилия летен сезон археолозите са траяли да изследват и разкритите в селището къщи. До момента те са повече от 15. Разкопките демонстрират, че домовете на античните са били дву- и триетажни, като хората са обитавали горните, а първите нормално са се употребили като " трезори ", в които се е съхранявала солта.

В единия от проучваните през тази година домове археолозите са се натъкнали на непокътнат съд, само че занапред ще изследват какво се е съхранявало в него. Намерена е и
внушителна куполна пещ
която е била на втория етаж. Открито е и обредно оборудване, където е имало скулптура, която евентуално е била издигната върху дървен дирек.

Предстои в Солницата да дойдат специалисти от Националния институт за паметниците на културата, които ще създадат ортофото проект на могилата, тъй като досега нямаме подобен, описа още Николов. По думите му проектът ще е доста обстоен и ще разреши създаването и на 3D изображение на праисторическия център.

Екипът работи и по взаимен план с американски учени от университета на Сан Хосе, чиято цел е да се разкрият пътищата на търговията със солта от Провадия. Най-вероятно търговците са стигали чак до Бяло море, описа Николов. Според него на процедура всички пътища преди седем хилядолетия са минавали през тази територия. В късния халколит е имало една голяма зона със сходна просвета, която се е разпростирала от Карпатите до Бяло море и от Черно море до Видин, която сигурно се е снабдявала със сол от тук, добави Николов. И посочи, че защото солта е била моторът на търговията и това е траяло съвсем 9 хилядолетия, живеещите тук са били непрестанно нападани.

Хората от Солницата са вдигнали крепостните си стени
2000 години преди египетските пирамиди
акцентира археологът. Той напомни, че това е 19-ят сезон на разкопки, само че те ще продължат още генерации.  Това е знаков обект на първата европейска цивилизация и ние би трябвало да го проучим и съхраним за бъдещите генерации и за света, уточни археологът. По думите му обекти като Солницата са мотив българите да се гордеем, че сме наследници на невероятна просвета, тъй като и до през днешния ден носим гените на античните, живели по тези земи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР