Най-старите убежища на хората след пещерите, често са били с

...
Най-старите убежища на хората след пещерите, често са били с
Коментари Харесай

Защо нашите предци са строили кръгли къщи

Най-старите убежища на хората след пещерите, постоянно са били с кръгла или овална форма. Спомнете си за хоганите на индианците от племето навахо,  за монголските юрти, за северноамериканските типи, за ескимоските иглу, гръцките тенемос и доста други. Защо нашите предшественици са избрали да строят жилищата си без ъгли? Защото яйцевидната форма им е показана от природата и те са заимствали от нея. Яйца, буци пръст, стволове на дървета, хралупи, кошери на диви пчели... Майката природа знае най-добре. Много архитекти през днешния ден избират да отдадат творчеството си на кръглите здания - по-удобни, по-енергийно ефикасни и по-безопасни. 
Буреносният вятър и вълните на цунамито се завихрят естествено към кръгла постройка, само че повличат в момент, безусловно откъсват от земята зданията с ъгли. Заобленият покрив по-трудно бива отвян при вихър.
В остарели времена свързващите материали са били въже, лозови пръчки, животинска кожа. Съвременните материали са централен радиален железен пръстен, скоби, сеизмични и ураганни свръзки, болтове и стоманени кабели. Така постройката придобива неповторима композиция от еластичност и неотстъпчивост, което я прави доста по-безопасна при тежки метеорологични условия като земни земетресения, рискови ветрове и изобилен снеговалеж.
Естествената топлинна динамичност на отворената архитектура в кръглото пространство не употребява външна сила за циркулация на температурата. Въздухът свободно циркулира и поддържа непрекъсната температура в дома.

 Снимка: Туитър Снимка: ТуитърПри градежа на кръглите здания се употребяват по-малко материали за стени, подове и покриви, в сравнение с при правоъгълна структура. Това значи опция за по-малък екологичен отпечатък и повече жилищна повърхност при по-ниски разноски. Това значи също по този начин по-малка повърхнина при контакт с неподходящи метеорологични условия, което усъвършенства цялостната продължителност и енергийната успеваемост на дома.
Кривите линии омекотяват звуците в постройката. Акустиката в кръгово пространство го прави идеално място за отмора и размисъл или пък за другарство и слушане и възпроизвеждане на музика.

Формата също по този начин предотвратява проникването на звук извън. Звуковите талази се разсейват, до момента в който обикалят постройката.Домът на 21-ви век, издигнат с съвременни материали, може да бъде безвредна, енергийно ефикасна къща на бъдещето, която идва от предишното!


Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР