Най-спорната поправка в Конституцията е разделянето на ВСС на Висш

...
Най-спорната поправка в Конституцията е разделянето на ВСС на Висш
Коментари Харесай

Конституционалист: Разделянето на ВСС е с най-голям риск за отмяна от КС

Най-спорната корекция в Конституцията е разделянето на Висш съдебен съвет на Висш правосъден и Висш прокурорски съвет. При вероятно сезиране на Конституционен съд има максимален риск тази част от поправката да бъде анулирана.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria специалистът по конституционно право Стоил Моллов.

Висш съдебен съвет е органът, който ръководи правосъдната власт. В компетенциите на Велико национално заседание е смяната на формата на държавно ръководство. Трябва да се реши дали такива промени трансформират формата на държавно ръководство. Според мен, те не я трансформират. Разделянето на Висш съдебен съвет, който има явно административни и кадрови пълномощия, не трансформира фундаментално методът, по който действа правосъдната власт и се съотнася към останалите управляващи.

Надеждите на министър Славов са, че увеличение на броя на съдиите, определени от съдии във Висш съдебен съвет и увеличението на парламентарната или публичната квота във Висшия прокурорски съвет, ще преодолеят несъвършенствата в правосъдната система. Дали ще стане по този начин времето ще покаже.

Ограничаването на пълномощията на Главния прокурор във връзка с по-долустоящите равнища в прокуратурата може да се окаже добра концепция. Въпросът е по какъв начин ще бъде проверявано на процедура. Един от причините против премахването на фигурата на Главния прокурор е, че ще получим 28 дребни гешевчета. Формално и юридически измененията би трябвало да прекратят господството на Главния прокурор. Досега прокуратурата беше отвесно напълно интегрирана и пълномощията на Главния прокурор се простираха по цялата верига. Не мисля, че смяната ще „ извади зъбите “ на прокуратурата, тя разполага с голям набор от пълномощия, които не са предмет на конституционно контролиране, а са в наказателните закони.

Крайно време беше да отпадне ограничаването за двойното поданство за министри и депутати. Лица, които имат предпочитание да вземат участие в българския политически живот ще имат опция да го създадат. Има генерации, които са родени отвън България, само че са българи. Европейски Съюз не може да се назова чужбина към този момент, ние сме част от една наднационална организация, която върви към федерализиране или конфедерализиране. Общински съветници и в този момент могат да имат двойно поданство. Изискването за 18-месечна уседналост и българското поданство да задоволителна гаранция за ангажираност. Не виждам за какво априори да се счита, че той би вредил на ползите на България, единствено тъй като има и друго поданство.

Интересна догадка при избора на длъжностен министър ръководител ще настъпи, в случай че всички, изброени в измененията откажат. Нямам визия кого ще назначи президентът тогава.

Специално за проверката в глава „ Съдебна власт “ беше време, останалите промени пристигнаха малко изведнъж и небрежно. Със сигурност има доста проблеми и нищо не е съвършено, само че персонално аз съм оптимист да сработят за по-дълго

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР