Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като

...
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като
Коментари Харесай

Как да направим: Биоградина на терасата

Най-сигурният метод да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат с къща, вила или най-малко някакво дворно място, баба и дядо на село - решението е елементарно. А и несъмнено, към този момент са оползотворили обработваемата почва. Какво, обаче, да създадат тези хора, които си живеят в жилища и напълно нямат сходни улеснения.

Някои от тях избират био-магазините, и. Но други, и от време на време с съображение, се съмняват и в тях. За доста обаче времето е най-ценният запас и не могат да обикалят града в търсене на био-храна. А и цените идват допълнително.

“Има решение - да си създадем биоградина на терасата ”

Зеленчукопроизводството по никакъв начин не е смешка, по тази причина наложително би трябвало да имаме следните условия:

• Слънчева тераса, предпазена от нездравословни климатични въздействия – мощни ветрове, течение и други; слънцеогряването следва да е най-малко 5-6 часа за денонощие, Най-добре - тераса с южно изложение;

• Саксии с добър дренаж и подобаващ размер по отношение на желанията и особеностите на засаденото растение. Добър дренаж значи най-малко 4 дупки на дъното на саксията. Ако няма - с бормашина можете да пробиете;

• Специална пръст, органична течна тор, торф, кокосови нишки (задържат влагата по-дълго) – елементарната градинска пръст не е подобаваща, а и би трябвало да внимавате пръстта да не е нечиста с вредители. Всички добавки се поставят съгласно указаното в опаковката;

• Семена - дано са закупени от сигурен източник – биоферма, съседи със селска къща или подарени от положителни другари. Ако купувате от агромагазин, консултирайте се с продавача - кои семена, надлежно растения дават отговор на вашите условия;

• Регулярно поливане със слънчева вода – напълнете авансово бутилки с вода и ги оставете да престоят на слънце, по този начин някои от нездравословните съставки за филтриране (хлор и др.), ще се изпарят. Растенията не обичат вода непосредствено от чешмата – това се отнася и за стайните декоративни цветя, шубраци, бонзаи и дръвчета;

• Колчета или мрежа, ако решите да засадите домати, краставици, само че те ще са ви нужни в по-късен стадий – когато доматите цъфнат, завържат и плодовете почнат да понатежават. Табелки с напътствие - къде какво е засято също ще са нужни;

Ако отговаряте на тези условия, ето какви растения можете да посеете на вашата тераса:

Подправки: целина, магданоз, джоджен, копър, девесил, целина, риган, босилек, мащерка, мента,

Дребен зарзават: люти чушлета, лук, чесън, репички, домати „ Чери “, краставички, тиквички, патладжан и

Листни зеленчуци: всевъзможни типове салатки – зелена, къдрава, маруля, рукола, фризе, кейл

Кога и по какъв начин да засеете семената, зависи от типа им. На пакетчетата е обяснено кое по кое време се сее, на какво разстояние, на каква дълбочина и какъв брой годишна продукция дават избран брой/грамаж семена.

Грижа за градината на терасата

Трябва да знаете, че изработката на био градина изисква самообладание и грижи. Това ще рече, че ще засеете мечтаните от вас зеленчуци в ранна или междинна пролет – февруари, март месец, а те ще поникнат чак през лятото, само че през цялото това време, а и по-късно, ще е нужно да ги поливате с вода, да ги наторявате, да допълвате торф и да наблюдавате, дали се усещат добре по местата си. Растенията постоянно демонстрират, в случай че не харесват изискванията и средата си – те сами ще ви подскажат, дали им харесва мястото, дали имат потребност от повече или по-малко вода или слънце.

Не се плашете - по този начин прочетено, наподобява прекомерно ангажиращо, само че не е. След първичните старания, дневно растенията не изискват особени грижи. Усещането да гледаш по какъв начин нещо от една дребна семка, си прокарва път отдолу под почвата, надига се нежно и страхливо, пораства с бързината на гъбка след дъжд и с усмивка търси слънцето, с цел да се окъпе в топлите му лъчи, е несравнимо и си коства напъните, които единствено видимо наподобяват доста.

В последна сметка грижите, които ще положите, са извънредно обезщетени от момента, в който започнете да се любувате на готовата продукция, приберете се след работа, разходка или плаж и не е нужно да тичате до магазина или пазара, за свежа мерудия, свеж лук и зеленчуци. Салатките, примерно можете да не ги режете от стеблото, а да си късате нужното количество листа. Така ще са свежи и хрупкави.

В края на сезона, когато корените към този момент не дават плод, изхвърлете пръстта и самите растения. Повечето са едногодишни, а също така вероятността да са се заразили с вредители е съвсем 100%. Запазете тръпката по засяване отначало, за идната пролет. Изключение, несъмнено, вършат подправките и билките, множеството, от които са най-малко двугодишни. Тях приберете на топло у дома и ги ползвайте пресни в студените зимни дни.

След сполучлив опит, аз самата цяло лято и цяла зима, се радвах на пресни подправки – мерудия, риган, босилек, както и на пера зелен лук, а до късна есен и на домати чери и къдрава маруля. Можете да видите, че за саксии употребих изрязани туби от минерална вода и това ми спести значително средства от пазаруване на саксии. А това е моята мини био-градина от предходната година:









Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР