Най-сетне висши чиновници ще получават заплати, съизмерими с тези на

...
Най-сетне висши чиновници ще получават заплати, съизмерими с тези на
Коментари Харесай

13 146 лева заплата за шефа на финансовия надзор

Най-сетне висши служители ще получават заплати, съизмерими с тези на шефовете на фирмите, които надзирават. Според промени в закона за КФН /Комисията за финансов надзор/ от края на 2017 година, възнагражденията на петимата комисари би трябвало да бъдат не по-ниски от междинните за мениджърите в частния бранш в застраховането, пенсионното дело и капиталовите компании, само че не по-високи от заплатите на управлението на Българска народна банка.

Вчера беше оповестено обществено възнаграждението на ръководителя на Комисията за финансов контрол (КФН) Карина Караиванова, което е 13 146 лева на месец. Заместник-председателите на надзора /Бойко Атанасов, Ралица Агайн - Гури и Диана Йорданова/ взимат по 12 003 лева, а членът на комисията /Владимир Савов/ получава 11 432 лева С оповестяването на заплатите в КФН Караиванова съблюдава заричане, което даде на 27 ноември 2017 година Така се дава образец за бистрота на възнагражденията на висшите чиновници. Спекулации по тематиката започнаха през 2013 година със заплатата на някогашния гуверньор на Българска народна банка Иван Искров, за която се спрягаше шестцифрена сума. След назначението на новия шеф Димитър Радев възнагражденията в Българска народна банка бяха оповестени - гуверньорът е с съществена заплата от 15 368 лева, подуправителите - с 13 173 лева, а останалите членове на управителния съвет - 4391 лева До края на предходната година по закон Карина Караиванова получаваше 90% от възнаграждението на ръководителя на Народното събрание, което беше към 5000 лева

Сега междинното заплащане на директориите на дирекции в КФН е 5 133 лева Актюерите, които са най-търсените финансови експерти, ще получават приблизително по 4 500 лева, основните специалисти - по 2 893 лева, старши специалистите - по 1 989 лева, а младши специалистите - 1 472 лева

Възнагражденията в КФН са избрани посредством Вътрешни правила за работна заплата, оповестени на уеб страницата на комисията, оповестиха от КФН.

След смяната в закона, финансирането на Комисията се обезпечава напълно от събираните от бизнеса такси, а не от бюджетна дотация. КФН към този момент е събрала 11.5 млн. лева Бюджетът й за годината е 20 млн. лв., чака се до края на годината поднадзорните сдружения да платят още две вноски. Приходите от наложените санкции не остават в КФН, а се превеждат в бюджета.

Комисията възнамерява да попълни и незаетите бройки от щата. Най-търсени са актюери, IT експерти и анализатори. Това ще даде опция за по-бързо произвеждане и по-ефективна работа на регулатора.

Средства ще бъдат ориентирани и към построяването на интегрирана система, която да обхване трите надзиравани бранша - капиталовия, застрахователния и осигурителния.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР