Най-сетне беше сформиран Съвет за киберсигурност към Министерския съвет, а

...
Най-сетне беше сформиран Съвет за киберсигурност към Министерския съвет, а
Коментари Харесай

Най-сетне има съвет за киберсигурност, Марияна Николова го оглави

Най-сетне беше образуван Съвет за киберсигурност към Министерския съвет, а за негов ръководител министър председателят Бойко Борисов назначи вицепремиера по демографските въпроси Марияна Николова от квотата на НФСБ.

Това става повече от месец след хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, при която изтекоха персоналните данни на към 5 млн. българи.

Създаването на подобен съвет беше заложено в признатия през октомври 2018 година Закон за киберсигурност, който беше обнародван при започване на ноември. Новата конструкция би трябвало да подкрепя държавното управление в ръководството и организацията на системата за киберсигурност.

Членове на съвета би трябвало да са министрите на вътрешните работи, на защитата, на външните работи, на превоза, на финансите, на енергетиката, както и шефовете на държавните организации " Национална сигурност “ и " Разузнаване “.

Като отраслов вицепремиер Николова е била определена за ръководител, макар че в закона не е упоменато кой от заместниците на Борисов би трябвало да поеме поста. В началото на месеца от отговори на Държавната организация " Електронно ръководство " до Mediapool за тогава още несъздадения съвет се разбра, че Николова е сменила Томислав Дончев като вицепремиер, отговарящ за киберсигурността. Любопитно е, че рокадата съвсем съответствува с хакването на Национална агенция за приходите, само че Дончев беше този, който разясняваше приключването на данните пред медиите, макар че към този момент не е отговарял за това.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР