Най-сериозно ще се увеличи цената на евтините - с 20-30

...
Най-сериозно ще се увеличи цената на евтините - с 20-30
Коментари Харесай

От вдигането на акциза за цигарите държавата може да загуби 500 млн. лв. и да върне контрабандата

Най-сериозно ще се усили цената на евтините - с 20-30 ст. на година Ударът ще е върху българите с ниски приходи, които са най-голямата група от пушачите у нас Ако планът бъде признат, още веднъж се чака взрив на незаконната търговия и ментетата
Въпреки поръчката на служебното държавно управление, че няма да предлага промени в данъчните политики, тъй като мандатът му е стеснен, в сряда кабинетът направи изключение и гласоподава по-високи акцизи за тютюневите произведения.

Новото облагане би трябвало да влезе в действие от 1 март 2023-а и ще е с интервал от 4 години. При цигарите минималният данък се подвига от 177 на 186 лева следващата година, достигайки 211 лева през 2026 година Това значи, че цената на кутия цигари ще се усили с към 20-30 ст. на година. Най-сериозно ще е повишаването за най-евтините цигари. При бездимните нагреваеми тютюневи произведения акцизът ще се вдигне от 233 до 400 лева за интервала от 4 години.

Предвижда се и акцизно облагане на течностите, които се употребяват при така наречен вейп артикули, или електронни цигари, които сега не се таксуват. Гласуваните от Министерския съвет текстове обаче се дефинират от специалисти като удар за консуматори, вносители и производители

Още повече че до края на деня в сряда те не бяха оповестени публично на никое място. Преди това нямаше и публично разискване на предложенията, което нарушава Закона за нормативните актове. (Виж позицията на финансовото министерство долу.)

Вероятно и на съвещанието на държавното управление в сряда множеството от служебните министри не са били осведомени какво тъкмо съдържа решението, което гласоподават.

Само преди няколко месеца - през юни, предлагането за 4-годишен график за повишение на акцизите не съумя да мине през Народното събрание. Сега служебният кабинет прави нов опит, само че посредством промени към различен законопроект - за изменение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който няма нищо общо с акцизното облагане.

А единствено преди две седмици Министерският съвет внесе за гласоподаване от Народното събрание промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища и там няма и дума за нови данъци върху тютюневите произведения.

Какво се е случило, с цел да се стигне до смяна на акцизите, не е ясно. Вероятно ще се разбере по време на дебатите в парламентарната бюджетна комисия. В Народно заседание депутати в четвъртък импровизирано разясниха, че евентуално става дума за мощна лобистка акция на някой от огромните играчи в този акцизен бизнес. Затова и народни представители чакат гневни диспути при разискването на плана.

От тютюневия отрасъл обаче показаха пред “24 часа ” паника, че предлаганите промени са доста по-небалансирани от предходните и са в интерес на стеснен кръг пазарни играчи.

Според участници в диалозите е ставало дума за поетапен календар за повдигане на акцизите, само че в последна сметка финансовото министерство е внесло напълно друг план, с което е изненадало сектора.

Ако бъдат признати измененията, ще ударят най-силно по джоба пушачите на евтини цигари, а това са по-голямата част от българските консуматори, които сега изпитват най-тежко на гърба си двойна на европейската инфлация.

Ежегодното нарастване на кутия от евтините цигари ще е от порядъка на най-малко 20-30 ст. годишно. Това е фрапантно нарастване за сходна категория артикули, чиито консуматори са най-многобройни. Сериозно ще пострадат и потребителите на бездимните, нагреваеми тютюневи произведения, които се разпространяват като по-безвредни от обичайните.

За тях нарастването на акциза за идващите 3 година се планува да бъде съвсем двойно.

Опитът сочи, че при сходни шокови поскъпвания на тютюневите произведения, изключително на по-евтините, контрабандата съществено се усилва и стартира производството на евтини и рискови имитации.

А това значи, че хазната може да се лиши от предстоящите спомагателни доходи и даже да загуби. Само 10% понижение на приходите от данък върху тютюн се равняват на близо 500 млн. лева несъбрани доходи, които другояче биха могли да отидат за пенсии или обществени помощи.

Според представители на тютюневия отрасъл контрабандата е затихнала през последните години, само че с новите акцизи се чака взрив на незаконните цигари, което е разбираемо и по още една причина - поради ниски приходи от ден на ден хора ще протягат ръка точно към тях и към насипния тютюн.

Нагреваемите произведения приети за по-малко нездравословни, само че с двойно облагане

Компаниите, които създават нагреваеми тютюневи произведения, поддържат въвеждането на календар за покачване на акцизите, само че виждат проблем с препоръчаните ставки.

В редица проучвания нагреваемите произведения са приети като по-малко нездравословни от обичайните цигари, само че необяснимо за какво се предлага акцизът им да се вдигне двойно повече.

Според изчисленията, в случай че се одобри новото облагане за този тип произведения, цената им би трябвало да се покачва с по 40 ст. всяка година, което било непропорционално високо по отношение на обичайните цигари.

Ако ще се вършат промени в акцизите, те би трябвало да третират всички компании еднообразно, с цел да могат те да оперират на пазара при равни условия, разясняват още производителите. Представители на фирмите ще изложат възражението си при разискванията в бюджетната комисия на Народното събрание.

Министерството на финансите: Приемането на календар цели да няма фрапантно повишаване

Предложението за приемане на календар за покачване на акцизите е направено за да се избегне фрапантно повишаване, обявиха от финансовото министерство. Той щял да отразява и графика за повишение на акцизните ставки, който се чака да бъде признат в Европейски Съюз следващата година.

От министерството напомнят, че облагането на цигарите и тютюна у нас не е променяно от 4 години. Предложението за връщане към календар за покачването на акцизите пристигнало при публичното разискване на промени в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс. То е направено от Българската асоциация на тютюневата промишленост (БАТИ), в която влизат огромните компании производители. Заведено е в деловодството на финансовото министерство на 27 септември 2022 година и в него се изразявала поддръжка за въвеждане на календар за нарастване на акцизите върху тютюневите артикули в идващите години, започвайки от 2023 година

След това служебният финансов министър Росица Велкова провела срещи с представителите на всяка от фирмите в асоциацията, на която са разисквани и съответни оферти за стъпката при повдигане на акциза. 

От финансовото министерство допълват, че при разискванията в бюджетната комисия в Народното събрание ще бъдат поканени представители на всички организации от тютюневия бизнес, които ще могат да изложат своите мнения и възражения, в случай че имат такива.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР