Най-сериозно покачване на цените има в централните райони, където и

...
Най-сериозно покачване на цените има в централните райони, където и
Коментари Харесай

Жилищата във Варна са поскъпнали с 8% през първото тримесечие

Най-сериозно повишаване на цените има в централните региони, където и ползата на купувачите е най-голям, а предлагането по-ограничено

© Спас Спасов Още по тематиката
Топ строителните разрешителни: Жилища, главно на юг

През първите три месеца на 2018 година в София преобладават постройките с жилища
4 апр 2018
Forton: Южните и югоизточните региони движат жилищния пазар в София

Към края на 2017 година площите в градеж в сегмента са били над 1 млн. кв.м, като най-вече от тях са в квартал " Витоша "
2 апр 2018
Топлоелектрическа централа " Варна " може да коства 250 млн. лева годишно на потребителите

Работодателите приготвят митинги, тъй като това би вдигнало цената на тока с 16%
2 апр 2018
Ипотека в евро или лв.

Лихвите в локална валута по жилищните заеми са по-ниски и те се отпускат всеобщо в тях
23 мар 2018 Засилено търсене на жилища във Варна през първото тримесечие на 2018 година и растеж от 5-6% на подписаните покупко-продажби, означават от организацията за недвижими парцели " Имотека ". Средните цени в града са нарастнали с 8%, а в централната част с над 10%. От организацията предвиждат интензивността на купувачите и сключваните покупко-продажби да продължат със същия ритъм през цялата година. В града следва реализирането на огромен брой жилищни планове, което съгласно " Имотека " ще спомогне за балансиране на пазара през тази година

" Достъпните заеми не престават да засилват клиентите, които дълго време са отлагали покупка, а растящите приходи им дават убеденост, че ще могат да изплащат дълготрайно заемите си ", разяснява Люба Атанасова, изпълнителен шеф на организацията.

Локация на първо място

През първото тримесечие на 2018 година междинната цена за квадратен метър жилищна повърхност във Варна доближава 827 евро, което е с над 8% повече от същия интервал през 2017 година, когато е била 761 евро/кв.м. Основен аршин при избор на жилище в града е регионът, като най-търсени са парцели в централната част на града и кварталите " Бриз ", " Левски ", " Възраждане " и " Чайка ", демонстрират наблюденията на организацията. Най-високи са цените на жилища в кв. " Тракия ", а за една година цената на жилище в центъра е повишена най-осезаемо.
" Източните региони се търсят най-вече поради близостта до центъра и Морската градина, само че разширението на града в тази посока е невероятно. Това лимитира в допълнение клиентите, които държат на положителната панорама ", споделя Делян Димитров, районен управител на " Имотека " за град Варна, представен в известие на организацията.

В началото на годината най-вече продадени жилища има с една спалня, което образува 37% от всички покупко-продажби, следвани от тристайните жилища. Димитров показва още, че двустайните жилища в града се продават за към 50-55 хиляди евро, до момента в който тристайните най-често са в границите на 70 хиляди евро.

Бързи покупко-продажби и повече вложения

Данните за тримесечието на " Имотека " демонстрират още, че близо 65% от всички покупко-продажби за интервала са подписани в границите на месец, а без отстъпки са 40% от продадените жилища. Според Димитров продавачите са задоволително осведомени с пазара, което способства за по-малки разминавания в упованията сред тях и купувачите.

Местните купувачи преобладават жилищния пазар в морският град, демонстрират още резултатите на организацията за началото на 2018 година Има интерес от страна на съветски жители, само че делът на подписаните покупко-продажби с чужденци е нищожен. От друга страна, покупките за инвестиция са нарастнали, като от " Имотека " означават, че 26% от купувачите имат намерение да отдават жилищата чартърен. Мнението на Димитров е, че тази наклонност е обвързвана с позитивните упования за туристическия сезон в морския град и че делът на тези покупко-продажби ще продължи да пораства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР