Най-сериозна е ситуацията в района на планината Урал. В град Оренбург

...
Най-сериозна е ситуацията в района на планината Урал.
В град Оренбург
Коментари Харесай

Водата продължава да се покачва в Русия и Казахстан, има застрашени градове

Най-сериозна е обстановката в региона на планината Урал.

В град Оренбург се чуха сирени за паника, откакто нивото на водата доближи 914 см вечерта. За рисков се счита прагът от 930 см, а върхът е 946 см, доближат през 1942 година

" Това е симптом, че обстановката с наводненията в Оренбург е извънредно рискова ", съобщи в Телеграм кметът Сергей Салмин. Той прикани жителите на някои квартали от града да се изтеглят неотложно.

Наводненията се дължат на проливните дъждове, свързани с повишението на температурите, засиленото размразяване на снеговете и разчупването на зимния лед, покриващ реките и потоците. Не е открита връзка с изменението на климата, само че учените считат, че световното стопляне способства за рискови метеорологични феномени, като да вземем за пример изобилните превалявания, които предизвикват наводнения, напомня Агенция Франс Прес.

Според Кремъл, президентите на Русия и Казахстан Владимир Путин и Касъм-Жомарт Токаев са разговаряли по телефона през днешния ден и са се " договорили да дадат инструкции за активизиране " на работата по съгласуване на напъните за оказване на помощ и прогнозиране от страна на метеоролозите.

На изток, в Курганска област, стартира евакуацията на няколко села по река Тобол. Общо 62 обитаеми места и 4400 къщи се намират в рисковата зона, по данни на съветското Министерство на изключителните обстановки.

Тюменска област в Западен Сибир също чака рекордни равнища и през вчерашния ден управляващите оповестиха изключително състояние. Най-тежко засегнатият до момента град - Орск, в Оренбургска област, беше залят от вода през уикенда след разкъсване на язовирна стена.

В понеделник протестиращи в Орск приканиха на управляващите да бъде потърсена съответната отговорност поради бедствието. Протестите бяха проведени макар предизвестията на районната прокуратура да не се провеждат противозаконни събирания.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери през днешния ден, че засегнатите от наводненията " ще получат цялата помощ, от която се нуждаят, макар сложните условия ". Путин обаче не възнамерява да посети засегнатите райони, добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР