Най-ранните миграции на хора от Южна Америка към Карибските острови

...
Най-ранните миграции на хора от Южна Америка към Карибските острови
Коментари Харесай

Мореплаватели от Южна Америка са първите заселници на Карибите

Най-ранните миграции на хора от Южна Америка към Карибските острови са почнали преди 5800 години, съобщи Юнайтед прес интеренешънъл. Резултатите от ново проучване на археологически данни демонстрират, че мореплаватели първо са заселили по-големите, ситуирани по на север Големи Антили, които през днешния ден включват островите Куба, Ямайка, Испаньола и Пуерто Рико, предава Българска телеграфна агенция.

По-рано археолозите допускаха, че най-ранните заселници от Южна Америка първо са колонизирали по-малките, ситуирани по на юг Малки Антили. След това са мигрирали на север и са колонизирали един по един другите острови в Карибско море. За задачата са били нужни няколко хиляди години.

След като анализирали данни за над 2500 радиовъглеродни измервания на археологически обекти на 55 острова в Карибско море, учени от университета на Орегон си основали напълно друга визия за тези миграции.

" Сценарият оборва поддържания от доста археолози модел за последователно колонизиране, съгласно който заселването е почнало от Малките Антили и е траяло на север ", съобщи ръководителят на екипа Матю Наполитано.

Получените резултати навеждат на мисълта, че първите заселници на Карибските острови са пропътували с канута стотици благи в морето. Авторите на проучването считат, че заселниците са били привлечени от по-плодородните земи и изобилието от естествени запаси на по-големите острови, ситуирани по на север.

Резултатите от проучването са оповестени в Science Advances. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР