Най-популярната традиция в САЩ, без която Новата година просто не

...
Най-популярната традиция в САЩ, без която Новата година просто не
Коментари Харесай

В САЩ Нова година не настъпва без падането на топка

Най-популярната традиция в Съединени американски щати, без която Новата година просто не може да стартира, е рухването на Новогодишната топка на Таймс Скуеър в Ню Йорк, когато до среднощ остава тъкмо една минута.

Хиляди хора се събират, с цел да видят по какъв начин топката пада в продължение на една минута, с цел да е изцяло паднала тъкмо в среднощ, когато остарялата година си отива.

Традицията е почнала през 1907 година, като е прекъсвана единствено по време на Втората Световна война. По това време топката е била направена от желязо и дърво, актуалната топка е направена от кристал и е с диаметър шест стъпки. Тя се извисява върху стълб на височина двадесет и три метра.

В другите градове в страната има своя версия на кристалната топка. Точно една минута преди среднощ от високи пилони слизат постепенно животни, птици, праскови, жълъди и даже гигантска топка за пинг-понг.

Традиционното ядене на Нова година е Скачащият Джон – ядене от бобчета с черно „ оченце ” в средата. Според старинно вярване, в случай че се ядат такива бобчета на Новогодишната вечеря, шансът и триумфът ще бъдат с теб през цялата година.

Когато са сервирани със зелени подправки, бобчетата символизират монетите, а зелените подправки символизират зелените банкноти. Понякога подправките се заменят със зеле.

За да има човек шанс през цялата последваща година, би трябвало да изяде триста шестдесет и пет бобчета. Ако се сервират с домати, бобчетата символизират благосъстояние и здраве.

В ястието с бобчетата се хвърля монета и в чиято паница се окаже тя, той ще има максимален шанс през идната година. В Тексас вършат от бобчетата пюре и го сервират с тортили.

В Калифорния се организира Състезанието на Розите, което е съпроводено с церемониал. Този церемониал предхожда футболен мач, който се разиграва на Нова година. Първият церемониал е бил извършен през 1886 година.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР