Най-подходящото време за спорт е различно за мъжете и жените,

...
Най-подходящото време за спорт е различно за мъжете и жените,
Коментари Харесай

Най-доброто време за тренировка е различно при мъжете и жените

Най-подходящото време за спорт е друго за мъжете и дамите, твърди американско изследване. Жените изгарят повече подкожни мазнини по време на утринните извършения, до момента в който при мъжете по-ефективни са вечерните тренировки, написа Българска телеграфна агенция, цитирайки BBC.

Ранните утринни извършения могат да бъдат от изгода за дами, които желаят да понижат подкожните мазнини и да възстановяват кръвното си налягане. Разликите в хормоните, биологичния часовник и циклите сън-бодърстване сред половете, евентуално също играят роля.

Проучването, извършено измежду 30 мъже и 26 дами - всички дейни и на възраст сред 25 и 55 години - продължава 12 седмици. Изследователите проучват резултатите от фитнес стратегия със стречинг, спринтиране, тренировки за устойчивост и силови извършения.

Едната група тренира час преди 08:30 часа, до момента в който другата вечер, сред 18:00 и 20:00 часа. Всички участници следват и особено създаден проект за хранене.

Изследователите мерят кръвното налягане и телесните мазнини на всеки в хода на изследването, както и тяхната еластичност, устойчивост и аеробна мощ първоначално и в края. Всички участници в изследването усъвършенстват цялостното си здраве и показване през 12-седмичния опит, без значение по кое време са упражнявали.

„ Най-доброто време за извършения е най-хубавото време, в което можете да го извършите и да го включите в графика си “, споделя доктор Пол Арсерио, създател на проучването. Но той допуска, че се „ случва нещо друго ", което може да значи, че идеалното време от деня за извършения е друго за дамите и мъжете.

Въз основа на резултатите, дамите, които се интересуват от понижаване на мазнините в региона на корема и нормализиране на кръвното си налягане, би трябвало да се стремят да упражняват заран, споделя доктор Арсерио.

Това е значимо, тъй като абдоминалните мазнини се натрупват към вътрешните органи, в това число черния дроб, и могат да бъдат рискови за здравето.

Д-р Пол Арсерио отбелязва, че дамите, които желаят да подобрят мускулния си тонус в горната част на тялото, режима на хранене, както и общото си положение, би трябвало да предпочетат вечерни тренировки.

Мъжете, които са взели участие в изследването, са по-малко чувствителни към времето, в което упражняват. За тях са подобаващи и утринните, и вечерните извършения.

Но е открито, че спортът вечер е „ съвършен за мъже, които се интересуват от възстановяване на здравето на сърцето и метаболизма, както и прочувственото положение “, споделя доктор Арсерио.

Подобряването на метаболитното здраве значи понижаване на риска от положения като затлъстяване, Диабет вид 2, сърдечно-съдови болести и инсулт.

Не е ясно за какво времето за спорт дава толкоз разнообразни резултати при мъжете и дамите. Екипът, провел изследването, твърди, че са нужни още проучвания, с цел да се разбере повече за процеса.

Дамите могат да изгарят повече мазнини заран, тъй като е по-вероятно да имат непотребни абдоминални такива. Вътрешните ритми на тялото също могат да бъдат фактор.

Проучването, оповестено във „ Фронтиърс ин сайколъджи “ (Frontiers in Physiology), наблюдава хора със здравословно тегло, само че откривателите споделят, че програмата може да работи и при хора с наднормено тегло или затлъстяване.

„ Те имат повече благоприятни условия да се възползват “, прибавя доктор Арсерио.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР