Най-опасните млади джигити по улиците са във Варна и Пловдив

...
Най-опасните млади джигити по улиците са във Варна и Пловдив
Коментари Харесай

Най-опасните млади джигити в Пловдив и Варна. София - на трето място

Най-опасните млади джигити по улиците са във Варна и Пловдив през миналата година. Едва на трето място по тежки произшествия се подреждат водачите на столицата. 181 съществени ПТП са създали водачите в Пловдив с брошура от последните четири години. С дребен стаж зад кормилото, само че рискови за всички са водачите от Варна със 136 произшествия. На този декор 112 ПТП-та със починали и ранени в най-големия ни град наподобяват малко.

Тежките произшествия по пътищата, многото жертви и ранени, добавени към хилядите умряли от Коронавирус 19, трансформират 2021 година в черна.

556 души са починали, а 7576 са потърпевши тежко при станалите 6052 тежки пътни катастрофи в страната от началото на 2021. Това оказва се от известие на формалния уебсайт на Министерство на вътрешните работи. 7198 тежки произшествия през миналата година, излиза наяве от отговор на Министерство на вътрешните работи министъра Кирил Рашков на парламентарен въпрос по отношение на пътнотранспортните катастрофи по области и стаж.

За параленост - жертвите на произшествия през 2020 година са били 460 - съвсем със 100 по-малко. Несъобразената скорост, неправилните маневри и отнемането на преимущество са главните аргументи за злополуките у нас, сочи статистиката. След тях се подреждат използването на алкохол и опиати. По-опасни са водачите с минимален стаж до две години аварирали 750 пъти и приключили със загуба на 35 човешки живота. Тези от 2 до 4 години стаж са предизвикали 629 ПТП-та с 34 починали. Най-много произшествия са направили водачите със стаж над 10 години - 4341, които са умъртвили 335 души. Тревога буди цифрата 423 произшествия, осъществени от незнайни (напуснали), неправоспособни или непознати водачи, които са умъртвили 51 души. Или повече от водачите с дребен стаж.

В Търговище и Ямбол има минимум произшествия и починали през последната година.

От Асоциацията на потърпевшите при произшествия регистрират наклонност на внезапно повишение на броя на водачите, седнали зад кормилото, откакто са използвали упойващи субстанции. Друг изключително рисков фактор са мощните коли, ръководени от неопитни водачи.

Пътните катастрофи са водеща причина за гибел за хора на възраст от 15 до 19 години, втората водеща причина за гибел за тези на възраст от 10 до 15 и от 20 до 24 години и третата водеща за децата от 5 до 9 години, сочи информация на Монитор.

Магистрала " Хемус " е високорискова

Магистрала „ Хемус “ е с висок риск от настъпване на тежки пътнотранспортни катастрофи. Необходимо е неотложно предприемане на дейности за обезопасяването й. Това демонстрира отчет на интернационален инспектор по пътна сигурност, зает от Института за пътна сигурност да извърши инспекция на автомагистралите в България.

Проверката е установила, че предпазните уреди са високорискови и не са в положение да извършат нужната работа според условията на краш-тестовете. Тези уреди са рискови и са способни да причинят разкъсвания или ампутации на крака на пасажерите в МПС и мотористите. В отчета се споделя още, че пътната настилка не дава отговор и на минималните нормативни условия за сигурност. Съществува риск от загуба на надзор върху транспортното средство заради нападателните деформации и задържането на вода върху настилката. Възможно е замесване и на други коли в пътнотранспортни катастрофи. Сигнализацията и маркировката също не дават отговор на признатите стандарти. Проблеми са установени и при тунелите, които също не дават отговор на условията за сигурност. Налице са предпоставки за настъпване на съществени и съдбовни произшествия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР