Най-новият роман на Харуки Мураками - Убийството на Командора (изд.

Най-новият роман на Харуки Мураками - Убийството на Командора (изд. ...

Магична сага за любов и самота.


Най-новият роман на Харуки Мураками - "Убийството на Командора" (изд. "Колибри", превод Надежда Розова), е магична сага за любов и самота, за разрушителността на войната и съзидателната сила на изкуството. Измамно семплото повествование представя млад портретист, изоставен от съпругата си, който напуска Токио и се настанява в планинския дом на прочутия художник Томохико Амада. След като открива в мансардата на къщата неизвестна картина на маестрото и се потапя в света на операта, младият художник неволно задейства поредица от тайнствени събития и с помощта на старинно звънче и на материалното проявление на една Идея се отправя в отвъдна реалност, населена с коварни Двойни метафори. Помагат му ексцентричен богат бизнесмен и проницателно тринайсетгодишно момиче.

Романът е и своеобразен писателски реверанс пред шедьовъра на Ф. С. Фицджералд "Великият Гетсби". Да не забравяме, че самият Мураками представя в Япония с много ентусиазъм и майсторство прочутия американски писател, като превежда негови творби на родния си език.

"Някои писатели отразяват света като в огледало, а други - като Харуки Мураками - отразяват онова, което се крие зад огледалото", отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Източник: duma.bg