Най-новите археологически открития в света. През 2022 г. все още

...
Най-новите археологически открития в света. През 2022 г. все още
Коментари Харесай

Най-новите археологически открития в света – топ 10 класация

Най-новите археологически открития в света. През 2022 година към момента се вършат археологически открития по света. А това са едни от най-големите открития през последните години. Археологическите открития са забавни, тъй като разкриват повече за живота на античните хора.

Всяко изобретение прибавя към знанието за античното минало, оставяйки ни гладни за още. И кой знае какъв брой още може да има, виждайки невероятните достижения на античните хора. Много от откритията може да са единствено от любознание, само че някои от тях може да са ключът към бъдещето на хората. Докато констатациите не престават, това са най-скоро разкритите неща за античния свят на хората.

12. 3000-годишният град, покрит под пясък в Египет

В Египет неотдавна беше открит загубен златен град в Луксор. Според откритието този археологически обект е бил заровен под пясъка в продължение на хиляди години. Въпреки отминалото време, мястото остава значително непокътнато. Смята се, че античното място е издигнато от Аменхотеп III – дядото на Тутанкамон. С доста каменни делви и доста други структури, които са съвсем непокътнати, е напълно явно, че градът е бил зарязан, а не опустошен.

Археолозите откриха селището на западния бряг на Нил в Луксор. Градът наподобява е бил наименуван „ блестящ Атон “, както е разказано от йероглифните надписи. Мястото включва варовикови фигури за игри, детски кукли, работилници, амулети, пекарни, кухни и съд, съдържащ много сушено месо.

11. Древен ресторант в Помпей , в който сервирали неповторими ястия

Древен ресторант, за който се счита, че е предложил някои сочни ястия, неотдавна беше открит в Помпей през 2019 година Според уликите този ресторант е бил Меката на изисканата кухня, като някои от тах били разказани като “печени гризачи с мед ”.

Интересното е, че са открити остатъци от кози, прасета и кучешки кости, както и черупки от охлюви. Това явно хвърля повече светлина върху богатото на месо меню на ресторанта. Добрата вест е, че ресторантът към този момент е отворен за гости, с цел да могат откривателите да имат визия за деликатесите в античния италиански град. Не очаквайте обаче да ви предложат печени гризачи с мед.

10. Голямо богатство от древноримски сребърни монети в Аугсбург, Германия

Има открити повече от 5500 бройки римски сребърни монети, открити в това, което в този момент е – Аусбург, Германия. Според археолозите тези съкровища са били заровени преди към 1800 години. Маркировките и дизайнът разкриват, че монетите са били тип общоприети римски сребърни монети, наречени денарии, които са били употребявани от първи до началото на трети век от н. е. Произходът на изоставянето на монетите към момента е мистерия. Една от версиите е, че може би монетите са били забравени там, където са били заровени край река.

9. Римско корабокрушение, намерено покрай Сицилия

Потънал транспортен съд, пренасящ артикули, е открит в Средиземно море покрай Сицилия. Корабокрушението датира отпреди 2200 години. Визуални следи от останките демонстрират, че корабът е бил претрупан с вино и брашно. Древноримското корабокрушение, датиращо сред 1 година прочие н. е. и 1 година сл. Хр., е намерено в Кефалония и е едно от четирите най-големи, откривани в миналото в Средиземно море!

8. Намек за силата на дамите в антична Испания – най-новите археологически открития

Противно на това, което мнозина имат вяра, дамите в античния свят може да са били авторитетни хора в обществото, като са заемали висши позиции тъкмо като мъжете. Разкопките на гроб в Испания през 2014 година разкриват това. Гробът, открит в Ла Алмолоя – гробище в Испания, се състои от останките на жена и няколко сребърни бижута. Важен аспект на това изобретение е, че мъж е бил заровен до дамата, само че мъжът не е имал движимости, които биха могли да бъдат разказани като първокласни.

Предметите, открити у дамата, включват сребърна диадема, огърлица и две гривни. Според учените артефактът върху главата на дамата би трябвало да е бил знак на власт. Заключенията, направени от това, са, че тя би трябвало да е била държател или видна фигура в обществото Ел Аргар, което процъфтява през 2200 – 1550 година прочие н. е. в района.

7. Свитък от Мъртво море в пещерата на ужаса

Пещерата на ужаса е място в Израел, където останките на 40 еврейски мъже, дами и деца са открити за първи път през 60-те години на предишния век. Може би откритието е било прекомерно ужасяващо за екскаваторите, защото не е имало уведомление за нищо друго до март 2021 година (приблизително 60 години по-късно), когато в същата пещера на ужаса са открити фрагменти от свитък от Мъртво море. Повечето от надписите върху свитъка са с гръцки букви с малко думи на иврит – по-специално името на Бог.

Твърди се, че тези трудове върху свитъка са елементи от библейските книги на Захария и Наум. В допълнение към свитъците, други скорошни открития в пещерата включват мумифицирано дете на 6000 години, за което се счита, че е било в приблизително детство, и кошница, датираща от към 8500 година пр.н.е., която е открита в близката пещера.

6. 1800-годишна гладиаторска сцена в Турция – най-новите археологически открития

Арена, за която се счита, че приема въоръжени римски професионални бойци, е открита на място в Турция, известно като античния град Мастуара. Амфитеатърът е учреден преди 1800 години и се счита, че е служил за същата цел като Колизеума – хазаин на всеобщи гладиаторски борби и борби с диви животни. Много елементи от този амфитеатър са заровени подземен и частите, които могат да се видят, остават значително непокътнати.

5. Гробницата на египетски иманяр

Птах-М-Виах бил царският ковчежник на Египет по време на ръководството на Рамзес II (известен също като Рамзес Велики). Неговата гробница беше открита в огромно гробище, наречено Сакара, ситуирано в Гиза. Откритието е направено от група археолози от университета в Кайро. Гробницата съдържа някои трудове и рисунки, които несъмнено хвърлят повече светлина върху живота на античния египетски народ по времето на Рамзес II.

4. Гробници от Старото царство в Египет – най-новите археологически открития

Пет гробници от Старото царство бяха открити неотдавна в некропола Сакара. Гробниците, датиращи отпреди 4000 години, са били красиво декорирани и съгласно генералния секретар на Върховния съвет на антиките – Мостафа Вазири, гробниците били предопределени за висши чиновници в Древен Египет, като тези, отговарящи за Надзора на двореца и районното ръководство.

3. Древен храм, отдаден на Зевс в Египет

Въпреки че поклонението на Зевс произлиза от Гърция, то в действителност минава през Гърция и се популяризира в други елементи на света и чак до Египет. Това разкрива неотдавна открит храм в Тел Ал-Фарма, Северозападен Синайски полуостров. Храмът е отдаден на Зевс и Касиос – господ на времето, обвързван с планината Касиос. В древността този район е бил прочут като град Пелузиум и е бил значим град по време на гръко-римските и византийските времена.

2. Испански галеон със съкровищата на Сан Хосе – най-новите археологически открития

Сан Хосе е рекламиран като майката на всички корабокрушения. Галеонът бил тримачтов с 64 оръдия, който бил спуснат на вода през 1698 година Потънал в борба покрай днешна Колумбия през 1708 година, претрупан със злато, сребро и изумруди.

Сан Хосе беше открит през 2015 година, само че спасяването на многочислените му съкровища беше арестувано от безкрайните правосъдни разногласия. Смята се, че съкровището е на стойност милиарди – може би към 17 милиарда $. Търсенето на остатъци и спасяването на техните от дълго време изгубени съкровища в действителност е огромен бизнес и има доста кораби, отдадени на намирането и спасяването на кораби като Сан Хосе.

1. Нов загубен римски град в испанските Пиренеи

Нови “изгубени ” градове се откриват от самото начало по света (напр. по-древни изгубени градове са открити в Египет). Едно от последните известия за огромни археологически открития е нов загубен римски град в испанските Пиренеи.

Никой даже не знае името на този античен римски град, загубен от времето. Засега той се назовава Ел Форай де ла Тута. Смята се, че датира от първи и втори век сл. н. е., когато Римската империя е била в своя пик.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР