Най-ниските температури през януари у нас ще бъдат между минус

...
Най-ниските температури през януари у нас ще бъдат между минус
Коментари Харесай

Щуро време! Колко пъти ще се преобличаме през януари?

Най-ниските температури през януари у нас ще бъдат сред минус 12 и минус 7 градуса, по Черноморието - към минус 3 градуса, а най-високите температури ще са сред 13 и 18 градуса. Това заяви за Българска телеграфна агенция Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата за времето през януари в България на Отдела " Метеорологични прогнози " в Национален институт по метеорология и хидрология.

Тази година през януари се чака междинната месечна температура да бъде над нормата, която в Северна България и по високите полета е сред минус 2 и 1 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската равнина и по долината на река Струма - от 0 до 4 градуса, а в планинските региони - сред минус 10 и минус 3 градуса.
-->
Месечната сума на преваляванията ще бъде към и под нормата, която е сред 30 и 70 литра на квадратен метър.

Месецът ще стартира със изсъхнало време, а през второто десетдневие температурите ще са по-високи от нормалните, само че ще има превалявания, най-вече от дъжд

Януари ще стартира със относително топло и изсъхнало време. В планините и планинските региони ще бъде слънчево, а в низините и котловините, изключително в часовете преди обяд, най-вече облачно и мъгливо. Около средата на първото десетдневие температурите ще се намалят, само че в по-голямата част от страната ще останат над климатичните правила. Облачността и над планинските региони ще се усили, покачва се и вероятността за превалявания, най-вече слаби и от дъжд.

През второто десетдневие температурите ще се задържат близки или по-високи от нормалните. През множеството дни има и нараснала възможност за превалявания на повече места, най-вече от дъжд, който във високите полета, в ниските планински региони и тук-там в Северна България ще минава и в сняг. В края на десетдневието вероятността за превалявания е релативно по-малка.

През третото десетдневие изгледите за температурите са да бъдат близки, а в западните региони и по-високи от климатичните правила. По-голяма възможност за ситуации с превалявания на повече места има първоначално и към средата на десетдневието. През последните дни от месеца се покачва вероятността за слънчево време и с релативно по-високи температури в планините, и за най-вече облачно и мъгливо време в низините.

Януари е най-студеният и най-снежният месец от годината, като най-ниската температура у нас е минус 38,3 градуса и е измерена в Трън на 7 януари 1947 година

Характерните особености на месецата демонстрират, че януари е най-студеният и най-снежният месец от годината. През него има най-голяма възможност за нахлувания на арктичен въздух от север, при което постоянно се образуват средиземноморски циклони и се основават условия за продължителни значителни снеговалежи - типична зима. В Северна и Източна България това постоянно е комбинирано със мощен северен вятър. Има снежни виелици, навявания, образуват се преспи, което в допълнение усложнява зимната конюнктура.

Средният месечен брой дни със снежна завивка през януари е максимален в Северозападна България - към 20 и минимален по Черноморието - от 2 до 5.

Обикновено през януари са дните с най-ниски температури от годината - след нахлувания на арктичен въздух, намаляване напразно и изясняване. Абсолютният най-малко за страната е минус 38,3 градуса, измерен в град Трън на 7 януари 1947 година

В началото на януари денят продължава 9 часа и 4 минути, а в края на месеца към този момент е 9 часа и 53 минути.

Астрономическата информация демонстрира, че при започване на януари слънцето в София изгрява в 7 часа и 57 минути, и залязва в 17 часа и 2 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 4 минути.

В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 43 минути, и залязва в 17 часа и 37 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 53 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 7 януари е пълнолуние, на 15 - последна четвърт, на 21 - новолуние, а на 28 януари е първа четвърт, осведоми синоптикът от Национален институт по метеорология и хидрология Анастасия Кирилова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР