Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус

...
Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус
Коментари Харесай

От - 8 до + 25 градуса през март

Най-ниските температури през март у нас ще бъдат сред минус 8 и минус 3 градуса, а най-високите - сред 20 и 25 градуса, оповестиха за Българска телеграфна агенция от отдела "Метеорологични прогнози " в Националния институт по метеорология и хидрология.

Средната месечна температура през март в Северна България и по високите полета е сред 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България - сред 6 и 9 градуса, а в планините - сред минус 8 и минус 3 градуса.

Тази година се чака през първото десетдневие от месеца да е по-топло от нормалното, само че по-късно температурите последователно ще се възстановяват и междинната месечна температура ще бъде към и над нормата.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към и над нормата, която в равнините е сред 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините - сред 60 и 90 литра на квадратен метър.

През март динамичността на атмосферните процеси ще остане нараснала и времето ще е изменчиво, с чести валежи, с промени на температурите и етапа на преваляванията.

Уикенда времето ще ни изненада

През първото десетдневие от месеца, макар честите промени, температурите ще бъдат по-високи от нормалните. Месецът ще стартира с най-вече слънчево и топло време, с оптимални температури сред 13 и 18 градуса. До средата на десетдневието ще остане с високи температури, само че тук-там ще има слаби валежи от дъжд. Около 5-6 март ще има нараснала възможност за повсеместни и по-значителни превалявания. Температурите ще се намалят. Вероятност за сняг ще има основно в нощните часове, тук-там в Предбалкана и по високите полета на Югозападна България, без да се натрупва снежна завивка. След краткотрайно прекъсване на преваляванията, през идващите дни ще превалява още, с друг обсег и активност. Температурите едва ще се двоумят към стойности, близки и към момента малко по-високи от нормалните.

В началото на второто десетдневие на март температурите ще се намалят още малко и до края на интервала ще бъдат близки и даже малко по-ниски от естествените. Времето ще се задържи динамично, с условия за превалявания, изключително през първата половина и в края на десетдневието, като при прекосяването на студените атмосферни фронтове в Северна и Западна България дъждът ще минава в сняг.

През третото десетдневие на март температурите последователно ще се покачват, само че въпреки всичко ще остават близки до междинните за интервала. По-голяма е вероятността за превалявания през първите дни на десетдневието.
Началото на астрономическата пролет у нас е на 20 март в 3 часа и 50 минути.

Подробна прогноза следете тук.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР