Най-ниските пенсии ще получат малко по-високо увеличение. Това каза служебният

...
Най-ниските пенсии ще получат малко по-високо увеличение. Това каза служебният
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Най-ниските пенсии получават по-високо увеличение

Най-ниските пенсии ще получат малко по-високо нарастване. Това сподели служебният министър на труда и обществената политика Гълъб Донев по Нова телевизия.

„ Служебното държавно управление предлага актуализацията на бюджета на държавното публично обезпечаване да обхване всички пенсионери и всички пенсии в страната да получат нарастване от приблизително 12.5%. 13.3% ще получи нарастване размерът на минималната пенсия, 14.3% получава нарастване обществената пенсия за напреднала възраст. Най-ниските пенсии получават малко по-високо нарастване. Всички пенсии, които се пресмятат от размера на обществената пенсия, също ще получат 14.3%. Това са пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, както и наследствените. Абсолютно всички пенсии са обхванати от предлагането за актуализацията на бюджета на държавното публично обезпечаване “, уточни министър Донев.

„ Това е най-справедливият вероятен вид, тъй като регистрира приноса на всеки пенсионер в социално-осигурителната системата и резервира правилата на общественото обезпечаване. Това дава опция да бъдат по-справедливо преизчислени пенсиите и е тласък за тези, които не престават да работят по-дълго време на бъдат на пазара на труда и да внасят те осигурителните си вноски на действителния приход “, съобщи той.

„ Искаме да бъде изместено към този момент с над 50% размерът на пенсията да замества прихода от работна заплата. Хоризонтът е малко по-дълъг – от порядъка на 10 години, с цел да може приходът от пенсия да догонва и да замества по-голяма част то прихода. Искаме пенсионерите да могат да си разрешават доста повече заплащания и приходът от пенсия да обезпечава доста по-добро качество на живот на пенсионерите. Пари в бюджета за това преизчисление има, ще има и за идната година. Очакваме да има доста по-голяма събираемост и повече приходи от социалноосигурителни вноски. С предлагането ни за смяна в коефициента на тежест на осигурителния стаж във формулата за пресмятане на пенсиите, бъдещите пенсионери ще получат 1.35 коефициент за тежест за осигурителния стаж “, добави министърът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР