Най-необичайният министър в света носи името Наная Махута. Тя е

...
Най-необичайният министър в света носи името Наная Махута. Тя е
Коментари Харесай

Най-необичайният министър жена в света

Най-необичайният министър в света носи името Наная Махута. Тя е политик от племето маори. 

ЗАЩО Е НЕОБИЧАЙНА?

Тя е първата жена външен министър на Нова Зеландия, заела този пост през 2020 г. 

52-годишната Наная Махута произлиза от племето маори. Това е коренното население на Нова Зеландия, което живее там отпреди идването на европейците. В момента маорите съставляват към 15% от популацията на страната, осведоми Ladyzone.bg.

Наная работи в новозеландския парламент от две десетилетия. Тя е емблематична с татуировката си, направена на лицето. Прави я преди 6 години.

Татуировката се назовава " та-моко " и е значим маорски признак. Процесът на татуиране е останал неизменен от епохи. Татуировка като тази на Махута има за цел да покаже племенната принадлежност и ситуацията на индивида в обществото.

Връзката ѝ с регионите на Уайкато - Маниапото (откъдето произлизат предците на татко ѝ) и Нгапухи (връзка по майчина линия) - е нещо, с което министърът доста се гордее. Известно е също, че тя има татуировка на гърба си, която е обвързвана с островите Кук.

 

Първоначално Наная Махута е министър по въпросите на маорите, както и министър на локалното самоуправление.

При обновяването на кабинета на министър-председателя Джасинда Ардерн, е назначена за министър на външните работи.

Новината за необичайния политик се популяризира по света още преди да стане външен министър. През 2018 година Наная бе включена в листата на Би Би Си със 100-те най-влиятелни дами. 

Жените министри от дълго време към този момент не са единствено настоятелен фигури, задължени да съблюдават етикета и протокола. Много от тях построиха впечатляващи кариери и оставиха отпечатък с държанието или решенията, които взеха. 

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн да вземем за пример прекъсна излъчването си онлайн във Facebook, с цел да приспи тригодишната си щерка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР