Най-необичайните истории често са свързани с неочаквани находки. Какво ли

...
Най-необичайните истории често са свързани с неочаквани находки. Какво ли
Коментари Харесай

Момиче си игра до езеро, намери съкровище на над 1000 години и сега го наричат Кралицата на Швеция

Най-необичайните истории постоянно са свързани с непредвидени находки. Какво ли не са намирали хората в земята, храстите и даже в личните си домове. Докато някои се радват на откритата на пътя стотинка, на другия завършек на земята обаче бе открит скъп артефакт, написа Блиц.

Това лято фамилията Ванечек решило да почива през почивните дни на брега на езерото Видерстерн в Швеция, където те си имат лятна вила. Бащата на 8-годишната Сага хвърлил в езерото буик, а щерка му хукнала да го вади. Тя обаче не направила това доста бързо, което пък ѝ разрешило да направи извънредно необикновена и значима находка - тя се натъкнала във водата на античен меч.  

" Стоях на брега. Хвърлях във водата пръчки, камъни и други неща, с цел да видя по какъв начин те отскачат от водната повърхнина. След това подвигнах от водата някаква пръчка. Исках да я хвърля във водата, само че видях, че тя има ръкохватка. А и бе също заострена и ръждива ", спомня си за находката Сага. 



Възрастните почнали да си мислят, че момичето е намерило някаква остаряла играчка, само че все пак взели меча вкъщи, където го разгледали деликатно. Колеги и съседи убедили Ванечек да потърсят и експертизата на археолози.  



Въпросните останали шокирани, мечът се оказал достоверен, освен това също и извънредно античен. Той е бил изкован, както се допуска, през V век, т.е. преди даже епохата на викингите.  



Учените помолили семейство Ванечек да си мълчи за находката, а самите те отишли да изследват езерото. Там те съумели да открият още артефакти, в това число брошка от същия интервал.  



Едва по-късно момиченцето към този момент можело да споделя за находката на всички и незабавно станала звезда. Оказало се, че фамилията на Сага се върнало в родината си след няколко години живот в Минесота, където локалният тим, за който те викали, се казвал " Викингите на Минесота ". 



" Това е доста крепко, аз съм фенка на тима по американски футбол " Викингите на Минесота ", а в този момент открих и меч на викинг ", споделя момичето.  



Когато историята ѝ най-сетне се озовала в интернет, потребителите незабавно намерили и забавен паралел. Работата е там, че крал Артур е получил своя именит Ескалибур от Владетелката на езерото, съвсем както е станало със Сара. Затова момичето незабавно било кръстено " Кралицата на Швеция ".  



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР